A svájciak inkább fizetnek a köztévéért

A népszavazás tétje a svájci közszolgálati média független működése volt.

Tölgyesi Gábor
2018. 03. 04. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci választók túlnyomó többsége, mintegy 71 százaléka támogatta a közszolgálati média működéséhez szükséges lakossági előfizetési díj fenntartását a vasárnapi népszavazáson – derült ki az exit poll eredményekből. A népszavazás valódi tétjéről az SRG SSR svájci közszolgálati rádió és televízió elnöke, Jean-Michel Cina korábban a Die Weltnek adott interjút: a svájci közszolgálati rádió és televízió 1,65 milliárd svájci frankos éves költségvetésének 74 százalékát fedezik az előfizetői díjak – ami előfizetőnként évi 451 svájci frankot jelent –, az összegnek az eltörlése vagy felére csökkentése is jelentéktelenné tenné az SRG SSR-t.

A svájci közszolgálati média négy nyelven készít adásokat, számos regionális stúdiót is fenntart. Jean-Michel Cina szerint az SRG SSR éves költségvetéséből 100 millió svájci frankot lehet lefaragni, ami leépítésekkel is fog járni.

A liechtensteini német nyelvű napilap, a Liechtensteiner Vaterland a vasárnapi népszavazást egyébként úgy kommentálta: a svájciak ötödszörre verték vissza a közszolgálati média elleni támadást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.