A szíriai háborúban már legalább 350 ezren haltak meg

A halálos áldozatok között százezernél is több a civil, legtöbbjüket a kormányerők ölték meg.

MTI
2018. 03. 12. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szíriában meghaladta 350 ezret a polgárháború halálos áldozatainak a száma – jelentette be hétfőn az eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A Bejrútban kiadott összesítés szerint 353 935 ember halt meg, köztük több mint százezer civil. Az utóbbiak között 19 811 gyerek és 12 513 nő volt. A többségükkel a kormányerők végeztek az elmúlt csaknem nyolc év alatt. A hadsereg vesztesége 63 820 katona, a kormány oldalán harcoló milíciáké további 58 130 ember – állítja a helyi megfigyelő hálózatra támaszkodó, nagy-britanniai székhelyű emigráns szervezet, amely a kormány ellen harcoló szélsőséges iszlamista erők és más csoportok veszteségét 63 360, illetve 62 039 főre teszi.

A leghevesebb harcok február közepe óta a Damaszkusz keleti peremvidékét jelentő Kelet-Gúta térségében folynak. Az ott a lábát megvető Dzsejs al-Iszlám nevű lázadócsoport hétfőn azt közölte, hogy sikerült megállapodnia a szíriai kormányt katonailag is támogató Oroszországgal a sebesültek evakuálásáról. A részletek nem ismeretesek.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló damaszkuszi irodája szerint több mint ezer embert kellene azonnal kimenekíteni a február közepe óta ostromlott területről egészségügyi okok miatt. A többségük nő és gyermek, 77 eset rendkívül sürgős.

A jelentés kitér arra is, hogy Kelet-Gúta területén 28 kórházat és rendelőt ért fegyveres támadás, és kilencen haltak meg az egészségügyi személyzetből.

A kormányellenes felkelők által uralt területnek több mint a felét már visszafoglalta a hadsereg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.