A szöuli média szerint nem Kim Dzsongun, hanem a húga látogatott Kínába

Kim Jodzsong az elmúlt hetekben tevékenyen részt vállalt Phenjan diplomáciájának alakításában.

MTI
2018. 03. 27. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szöuli média keddi híradásai szerint feltehetően nem Kim Dzsongun észak-koreai vezető, hanem a húga látogatott Kínába azzal különvonattal, amely vasárnap érkezett egy pekingi pályaudvarra. A Hankuk Ilbo című napilap és több dél-koreai sajtóorgánum azt feltételezi, hogy az észak-koreai vezető képviseletében a húga, Kim Jodzsong érkezett vonattal Pekingbe, hogy a kínai vezetőknek elmondja a phenjani politikában a közelmúltban tapasztalható elmozdulás okait, illetve tárgyaljon velük bátyja, Kim Dzsongun beharangozott találkozójáról Mun Dzsein dél-koreai és Donald Trump amerikai elnökkel. Szöulban hivatalosan egyelőre nem kommentálták a sajtóértesüléseket.

A japán média hétfőn adott hírt arról, hogy egy meg nem nevezett magas beosztású politikus érkezett Pekingbe különvonattal. A Nippon News Network hírtelevízióban bemutatott képsorokon egy 21 vasúti kocsiból álló zöld szerelvényt lehetett látni sárga, vízszintes csíkokkal az oldalán. A japán műsorvezető megjegyezte, hogy Kim apja, Kim Dzsongil ugyanilyen szerelvényen érkezett Pekingbe 2011-ben. A Bloomberg hírügynökség névtelenül nyilatkozó illetékesekre hivatkozva jelentette, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető látogatott Kínába, ahol hatalomra kerülése, 2011 óta nem járt.

Kim Jodzsong az elmúlt hetekben tevékenyen részt vállalt Phenjan diplomáciájának alakításában. Februárban az észak-koreai küldöttség tagjaként volt ott a phjongcshangi téli olimpián, majd tárgyalt Szöulban a dél-koreai államfővel, akinek átadta bátyja üzenetét a koreai csúcstalálkozó megrendezéséről. Kim Jodzsong néhány napra rá részt vett a Phenjanba a látogató szöuli küldöttséggel folytatott tárgyalásokon, amelyen Kim Dzsongun kifejezte szándékát, hogy tárgyalna az Egyesült Államokkal a Koreai-félsziget atommentesítéséről, és találkozna Donald Trumppal is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.