A török hadsereg állítólag már körbezárta Afrínt

A török hadsereg terroristának nevezi a kurd fegyvereseket, akik ellenőrzésül alatt tartják a várost.

MTI
2018. 03. 13. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török hadsereg vezérkara arról tájékoztatott kedden, hogy katonái körülzárták a kurdok kezén lévő északnyugat-szíriai Afrín városát. A szűkszavú közlemény szerint az előző napi hadműveletek eredményeképpen a török csapatok hétfőn körbezárták Afrín központi részét, ellenőrzésük alá vonták a hadművelet folytatása szempontjából legfontosabb helyszíneket.

„A szárazföldi hadművelet a terveknek megfelelően sikeresen folytatódik a légierő és a tüzérség támogatásával” – áll a közleményben, amely szerint a török offenzíva kezdete óta Afrín térségében 3393 „terroristával” végeztek. A török hadsereg „terrorista” szóval illeti azokat a kurd fegyvereseket, akik ellenőrzésül alatt tartják a várost.

Törökország január 20-án indított támadást a határ mentén fekvő Afrín és térsége ellen, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia felügyel. Ankara szerint az YPG a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökország területén a kurd autonómiáért.

A szíriai harcokat nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet is megerősítette kedden, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt ostromzárba vette a várost, kilencven környékbeli faluval és egy közeli várossal együtt. A brit székhelyű civil szervezet igazgatója, Rami Abdel Rahman azt mondta, hogy a térségből kivezető egyetlen út is a török hadsereg lőtávolságán belül van, ezért használhatatlan. Abdel Rahman szerint 700 ezer ember tartózkodik az ostrom alatt lévő területen.

Az YPG kedden elismerte, hogy a török erők ágyúzzák ugyan az Afrínba vezető utakat, de merő propagandának nevezte a város körülzárásáról szóló török vezérkari közleményt. Núri Mahmúd, az YPG szóvivője szerint valóban nem lehet szabadon elhagyni a várost, hogy mert minden út a török hadsereg célkeresztjében van. A török vezérkar közleményével kapcsolatban Mahmúd ugyanakkor azt mondta, hogy a várost már rég körbekerítették minden irányból, és a törökök csak azért terjesztenek ilyen híreket, hogy erősítsék katonáikban a harci szellemet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.