Amerikai repülőgép-hordozó futott be egy vietnami kikötőbe – a háború óta először

A két egykori ellenség közt erősödik a stratégiai viszony.

MTI
2018. 03. 05. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai repülőgép-hordozó futott be egy vietnami kikötőbe hétfőn, a vietnami háború befejezése óta először, ami látványosan mutatja a két egykori ellenség közti stratégiai viszony erősödését, miközben a térségben nő a kínai befolyás. A Carl Vinson repülőgép-hordozó reggel futott be a közép-vietnami Da Nang kikötőjébe.

Daniel Kritenbrink, az Egyesült Államok amerikai nagykövete ebből az alkalomból közleményében azt írta, hogy ez rendkívül fontos mérföldkő a két ország kapcsolatában, és azt jelzi, hogy az Egyesült Államok támogatja az erős, virágzó és független Vietnamot. „Kemény munkával, kölcsönös tisztelettel és a múlttal való folyamatos szembenézéssel építjük a szebb jövőt, és váltunk korábbi ellenségekből közeli partnerekké” – írta a nagykövet.

Amerikai hadihajók már korábban is megjelentek vietnami kikötőkben, de katonailag ezek mind jelentéktelenebb erőt képeztek a Carl Vinsonnál. A 103 ezer tonna vízkiszorítású monstrum megérkezése ezért a legnagyobb amerikai katonai jelenlétnek mondható a vietnami háború 1975-ös befejezése óta. A vietnami–amerikai viszony javulása mellett ez egyben azt is mutatja, hogy Hanoi és Peking kapcsolatai mennyire összetettek a dél-kínai-tengeri területi viták miatt. Vietnami megbízottak hónapok óta próbálják elhessegetni a repülőgép-hordozó beharangozott megérkezése és a vietnami–amerikai biztonsági együttműködés erősödése miatti kínai aggodalmakat.

Amerikai repülőgép-hordozók gyakran szelik át a Dél-kínai-tengert, jelezve a növekvő amerikai haditengerészeti jelenlétet a térségben, kínai hadihajók pedig ma már rutinszerűen követik minden lépésüket. Kína gyors terjeszkedése és építkezése a vitatott hovatartozású Spratly-szigeteken aggasztja Vietnamot és más térségbeli országokat, amelyek igényt tartanak az ottani hajózási útvonal nagy részére, amelyen évente több ezer milliárd dollár értékű árut szállítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.