Áttörést értek el a szíriai kormányerők a kelet-gútai offenzívában

Sikerült elszigetelniük a felkelők kezén lévő térség legnagyobb városát, Dúmát, valamint Harasztát.

MTI
2018. 03. 10. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadsereg elfoglalta a Harasztát Miszrabával összekötő országutat, és ezzel elvágta Dúmát a lázadók által ellenőrzött területektől – adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű szervezet. A kormányerők három részre szelték Kelet-Gútát: Dúmára és a környékére északon, Harasztára nyugaton, a többi kisebb településre délen.

Dúmát a nap közepén légicsapások és tüzérségi támadások érték. A város utcái kihaltak – hangsúlyozta az AFP francia hírügynökség egyik helyszíni tudósítója.

A rezsimhez hű csapatok több fronton nyomulnak előre – mondta Rámi Abder-Rahmán, a terepen kiterjedt aktivistahálózattal bíró OSDH vezetője. A szíriai és az orosz légierő hordóbombákkal támadta Dúmát, és más települések ellen is légicsapásokat hajtott végre – tette hozzá.

A lázadók megpróbáltak ellentámadást indítani, de kísérletük nem vezetett sikerre.

A szíriai kormány február közepén kezdte meg légi offenzíváját a felkelők fellegvárának számító, 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim alig két hete szárazföldi műveleteket is kezdett a szíriai főváros közelében található, 400 ezer lakosú térségben. Azóta a lázadók felügyelete alatt álló 100 ezer négyzet-kilométeres terület több mint felét sikerült visszafoglalnia. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, különös tekintettel Kelet-Gútára. A rendelkezésnek nem lett foganatja.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az offenzívában eddig 976 civil – köztük 208 gyerek – vesztette életét, és legalább 4300-an sebesültek meg.

Fejszal Mikdad szíriai helyettes külügyminiszter a nap folyamán újságírók előtt bejelentette, hogy a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista szervezet vegyifegyver-támadásra készül feltehetőleg március 11-én a Miszraba és Bejt Szavá nevű települések között fekvő Hán es-Sariban, hogy aztán az elkövetéssel a szíriai kormányerőket vádolja. A Tahrír as-Sám terroristái a „színjáték” céljából néhány nőt is fel akarnak áldozni hamis hírt keltve – tette hozzá a damaszkuszi rezsim illetékese.

Egy másik hadszíntéren a török katonák folytatták előrenyomulásukat a kurdok kezén lévő Afrín irányába.

A török erők alig négy kilométerre vannak Afríntól – mutatott rá az OSDH.

A Firat kurd hírügynökség jelentése szerint a török haderő első alkalommal bombázta szombaton Afrín belvárosát. Értesülései szerint a civil lakosság körében vannak halottak és sebesültek.

Törökország január 20-án indított támadást a határ mentén található Afrín és térsége ellen, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia felügyel. Ankara szerint az YPG a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökország területén a kurd autonómiáért. A Firat összesítése szerint a hadműveletek megindulása óta Afrínban, illetve a város térségében legalább 200 civil vesztette életét, míg az YPG-nek 283 harcosa esett el. A török vezérkar ugyanakkor az Olajág nevű művelet során megölt 3195 „terroristáról” számolt be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.