Az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez lett Katalónia elnökjelöltje

A spanyol legfelső bíróság dönti el, az újabb jelölt kiengedhető-e, hogy megválasszák.

MTI
2018. 03. 05. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez Katalónia új elnökjelöltje – közölte döntését hétfőn Roger Torrent, a barcelonai parlament elnöke, miután napközben egyeztetett a törvényhozás pártjainak képviselőivel.

Sánchez a függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) jelöltje, akit támogat a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is.

A két pártnak összesen 66 mandátuma van a 135 fős katalán parlamentben, vagyis a többségnél kevesebb, viszont a szintén függetlenségi Népi Egység (CUP) négy képviselője tartózkodást ígért a parlamenti szavazáson, amivel matematikailag meglehet az elnökséges szükséges támogatás.

A helyzetet azonban nehezíti, hogy Jordi Sánchez október 16-a óta előzetes letartóztatásban van, mivel a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjeként tüntetést szervezett szeptember 20-án a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalához, az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök pedig órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta.

A politikus számára a spanyol legfelső bíróságnak kell engedélyt adnia ahhoz, hogy elhagyhassa a börtönt, s részt vehessen az elnökválasztásról szóló parlamenti vitán és szavazáson.

A spanyol alkotmánybíróság néhány héttel ezelőtt határozatban foglalt állást arról, hogy a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson.

A függetlenségi politikust Carles Puigdemont nevezte meg utódjául a múlt héten, amikor bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől.

Carles Puigdemont 2016 januárja és 2017 októbere között állt Katalónia élén. Hivataláról az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt váltotta le a spanyol kormányfő, akinek erre a spanyol parlament adott felhatalmazást az alkotmány alapján.

Puigdemont négy hónapja van önkéntes száműzetésben a belga fővárosban, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült, mivel a történtek miatt bírósági eljárás indult ellene és volt kormányának tagjai ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.