Az első külföldi női harcos, akiről biztosan tudni, hogy meghalt Afrínnál

Török légicsapásban vesztette életét egy brit nő, aki a kurdokkal együtt harcolt.

MTI
2018. 03. 19. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 26 éves, lewesi Anna Campbell múlt csütörtökön halt meg – tudatta az MTI szerint Niszrín Abdullah, a Női Védelmi Egységek (YPJ) nevű kurd milícia szóvivője. Ő az első külföldi harcos, akiről biztosan tudni, hogy meghalt az afríni harcokban, és egyben az első brit nő, aki a kurdokkal együtt harcolva halt meg. A szóvivő szerint Campbell egészen most márciusig nem harcolt a fronton, de ragaszkodott ahhoz, hogy Afrínban az első vonalba kerülhessen.

Macer Gifford, aki Campbell-lel együtt utazott Szíriába, azt mondta: tavaly májusban érkeztek a közel-keleti országba, csatlakoztak az Iszlám Állam nevű szervezet ellen harcoló, a Nyugat által támogatott milíciához, ő maga pedig hazatért, miután Rakkát sikerült felszabadítani.

„Kedves lány volt, nagyon határozott véleménnyel és elszántsággal. Imádta az YPJ-t, és akkor láttam utoljára, amikor velük távozott” – mesélte korábbi harcostársa.

Törökország január 20-án indított offenzívát Afrín térségében az ottani kurd fegyveresek ellen, akiket Ankara terroristának tart. A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia a nyugati koalíció egyik legszorosabb szövetségese az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban. Az Egyesült Államok fegyverekkel is támogatta őket. Ankara arra hivatkozva indította meg a támadást januárban, hogy a fegyverkező kurdok biztonsági fenyegetést jelentenek. Törökország attól tart, hogy ha Szíria északi részén a kurdok bármiféle önállóságot szereznek maguknak, az a Törökországban élő, több mint tízmilliós kurd kisebbség önállósági törekvéseit is felerősíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.