Az EU megvédi magát a zaklatóktól

MN
2018. 03. 12. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió nem ijedt meg a protekcionista fenyegetésektől, és szükség esetén meg fogja magát védeni – jelentette ki hétfőn Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett importvámokra utalva. A távirati iroda tudósításában leszögezte: „Az utóbbi időben láthattuk, hogyan használják fegyverként a protekcionizmust a fenyegetésünkre és megfélemlítésünkre. De nem félünk, meg fogjuk védeni magunkat a zaklatóktól.” Mint mondta, a mindenki számára előnyös nyitott kereskedelem védelmében számít azokra az országokra, amelyekkel az EU szabadkereskedelmi egyezményt kötött vagy legalábbis folyamatban vannak a tárgyalások, például Japánra, Kanadára és Mexikóra.

Az amerikai elnök a múlt héten írta alá azt a rendeletet, amelyben 20 százalékos vám sújtaná az acél- és 10 az alumíniumtermékeket. Az amerikai kereskedelmi képviselő szombaton Brüsszelbe látogatott, hogy háromoldalú egyeztetésen vegyen részt, de konkrétumokat nem mondott sem az uniós, sem a japán fél kérdéseire. A  rendelkezés nem minden országra vonatkozik, alapból kimarad belőle Kanada és Mexikó, de Washington nyitott arra, hogy más országok is mentességet kapjanak. Brüsszel abban bízik, hogy az EU termékeire sem vonatkoznak majd az importvámok.

Ha mégis, az kereskedelmi háború kitörését jelenti majd. Trump elnök szerint egy ilyet könnyű megnyerni, ezzel szemben az érintett országok döntéshozói szerint mindenki a kárát látja majd a hadakozásnak, és ez alól Magyarország, de maga az Egyesült Államok sem kivétel. Az EU például válaszul 2,8 milliárd dollár értékű amerikai termékre vethet ki extra vámot, ami nyilván rosszul érintené az USA termelőit és kereskedőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.