Benyújtotta lemondását Matteo Renzi

MTI
2018. 03. 12. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is benyújtotta lemondását Matteo Renzi az olasz balközép Demokrata Párt (PD) főtitkári tisztségéről hétfőn a parlamenti választásokon elszenvedett vereség miatt. A PD-t ideiglenesen Maurizio Martina főtitkár-helyettes vezeti tovább. Renzi rövid lemondó levelét a PD római székházában tartott vezetőségi ülésén olvasták fel. A politikus nem volt jelen.  Renzi a március 4-i választási vereség után rögtön bejelentette lemondását azzal a kitétellel, hogy a kormányalakításig a helyén marad. Most viszont benyújtotta lemondását.

A PD vezetését ideiglenesen Martina helyettes főtitkár, a PD-kormány agrárminisztere vette át. A következő hetekben az új főtitkár megválasztandó pártkongresszus dátumáról döntenek. A PD vezetőségének tagjai újságíróknak azt hangoztatták, hogy a párt ellenzékbe vonul.

Renzi a Corriere della Sera napilapnak adott hétfői interjúban kijelentette, hogy nem vesz részt a PD-delegáció kormányalakítási egyeztetésein, amelyeket Sergio Mattarella államfő áprilisban indít el a pártokkal. Hozzátette, hogy a PD nem lép koalícióra sem a parlamenti választásokon győztes jobbközép koalícióval, sem az egyedül induló pártként legtöbb szavazatot szerzett Öt Csillag Mozgalommal (M5S). Ezzel egy időben kizárta az újbóli választások lehetőségét, hangsúlyozva, hogy szerinte a jobbközép és az M5S sem akar lemondani a megszerzett kormányalakítási esélyről. Matteo Renzi saját honlapján azt írta, csatát veszített, de nem mond le a küzdelem folytatásáról. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.