Bulivillamos cirkál ősztől Prágában

Asztalok, kiszolgálópult, zenegép, táncparkett is lesz benne, óránként 75 ezer forint a kölcsönzési díja.

MTI
2018. 03. 05. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Társasági rendezvényekre, baráti összejövetelekre alkalmas bulivillamos fog várhatóan már az idén ősszel közlekedni Prágában – jelentette a cseh sajtó. A T3 Coupé elnevezésű projekt keretében készülő elegáns, különleges dizájnú villamoskocsit, amelyben egyebek között asztalok, kiszolgálópultok, zenegép és táncparkett is lesz, a berlini InnoTrans közlekedési kiállítás keretében mutatják be szeptemberben a nagyközönségnek, majd néhány héten belül már üzembe is helyezik Prágában. A cseh főváros tömegközlekedési vállalata, amely a villamost készíti, azzal számol, hogy a speciális „partivillamosokra” külföldön is igény lesz.

Egy partivillamos kialakítása a hatvanas évekbeli, ma már kiselejtezett villamosokból (Tatra T3) mintegy 7,5 millió koronába (90 millió forint) kerül. Előzetesen azzal számolnak, hogy a bulivillamos kikölcsönzése egy órára 5900 koronába (75 ezer forint) fog kerülni. A költségek megtérülését a prágai tömegközlekedési vállalat 5-6 év alatt várja.

Az átalakított villamosnak csak egy ajtaja lesz és egyszerre mintegy ötven személy utazhat, szórakozhat rajta. A vagon belső terét Anna Maresová neves cseh dizájner tervezte. Eredetileg a vállalat egy nyitott turistavillamosban gondolkodott, de kiderült, hogy a zárt járművek nyitottá átalakítása műszakilag nagyon bonyolult, ezért az elképzeléseket módosították.

A cseh partivillamosok iránt állítólag már néhány német és francia város is érdeklődik. A közlekedési vállalat azzal számol, hogy Prágában a villamos új idegenforgalmi látványosság szerepét is betölti, és a turisták számára is vonzó lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.