Csendes székely véleménynyilvánítást akar a marosi prefektus

A tiltakozás csendes vagy hangos volta 2016-ban merült fel hangsúlyosan.

MTI
2018. 03. 08. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csendes véleménynyilvánításra szólította fel a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett szombati marosvásárhelyi megemlékezés és tiltakozó felvonulás résztvevőit Lucian Goga, Maros megye prefektusa.

A prefektus egy csütörtöki, marosvásárhelyi sajtótájékoztatón tért ki a szombatra meghirdetett, Székely szabadság napja nevű rendezvényre. Kijelentette: tiszteletben tartják a résztvevők jogát a megemlékezésre és a tiltakozásra, de arra kérik őket, hogy csendben és rendben tegyék.

„Felkérem mindazokat, akik az alkotmányos jogukkal élve megemlékezésre és tiltakozásra készülnek, hogy csendben tegyék, anélkül, hogy zavarnák a többi állampolgárt” – idézte az Agerpres hírügynökség a prefektust. Goga kijelentette: a rendfenntartó szervekkel együtt „határozottan, ugyanakkor belátással” fognak viszonyulni a tömegrendezvényhez.

A tiltakozás csendes vagy hangos volta 2016-ban merült fel hangsúlyosan. Akkor a felvonulás végén a csendőrség azt közölte, hogy nem történt rendbontás, de egy héttel később harmincnégy videofelvételek alapján azonosított személyt bírságolt meg csendháborítás miatt. A csendőrség további ötven szervezőnek és önkéntes rendfenntartónak rótt ki bírságot arra hivatkozva, hogy „nem léptek fel a tömegrendezvény megszakítása érdekében akkor, amikor azt tapasztalták, hogy a közrend és a csend megzavarására alkalmas cselekedetek történtek”. Azóta a bíróság valamennyi bírságot eltörölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.