Csomagba rejtett újabb bomba robbant Texasban

Egy nő sérült meg könnyebben.

MTI
2018. 03. 20. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csomagba rejtett újabb bomba robbant kedden Texasban, ezúttal a San Antonio melletti Schertz városkában. Három héten belül immár az ötödik csomagbomba lépett működésbe az Egyesült Államok déli részén fekvő szövetségi tagállamban.

A házi készítésű robbanószerkezethez hasonló két csomagbomba hétfőn Austinban, az állam fővárosában robbant. A korábbi robbantások is Austin környékén történtek.

Texasban mintegy ötszáz nyomozó, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mintegy száz munkatársa vizsgálódik, köztük az az Egyesült Államokban ismert detektív, aki részt vett 1996-ban az Unabomber néven ismertté vált Ted Kaczinsky ügyének felgöngyölítésében. Az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Kaczinsky 1978 és 1995 között robbantott házilag készített bombákat az Egyesült Államok több szövetségi tagállamában. A mostani texasi robbantássorozatot a Fox televízió az Unabomber-ügyhöz hasonlította.

Kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Schertz rendőrfőnöke, Manny Casas elmondta: a közepes nagyságú dobozban elhelyezett csomagbomba keddre virradóra robbant fel egy postahivatal mellett, egy nőt kezeltek könnyebb sérülésekkel. További részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt.

Az AP hírügynökség információi szerint a schertzi robbantás valószínűleg nem független az Austinban és környékén elkövetettektől.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője a Fox televíziónak elmondta, hogy Donald Trump elnököt részletesen tájékoztatják a fejleményekről és szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal.

Közben kedden reggel az Austin-Bergstrom nemzetközi repülőtérhez közel, egy másik postahivatalban gyanús csomagot találtak. Brian Manley, Austin rendőrfőnöke később közölte: eddigi információik szerint a schertzi csomagbomba „kifinomultabb szerkezet” volt, mint az Austinban és környékén felrobbantak.

A házilag készített, de a rendőrség által meglepően összetettnek minősített csomagbombáknak eddig négy halálos áldozatuk volt. A bombák elkészítéséhez minden alapanyag szabadon megvásárolható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.