Europol: magas a terrorfenyegetettség az Európai Unió országaiban

Az uniós rendőrszervezet feje harmincezerre teszi z az EU-ban tartózkodó veszélyt jelentő radikálisokat.

MTI
2018. 03. 19. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas a terrorfenyegetettség az Európai Unió országaiban, amelyekben több tízezer potenciális terrorista tartózkodik – jelentette ki hétfőn Rob Wainwright, az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) főigazgatója a társulás tevékenységét felügyelő közös parlamenti ellenőrzőcsoport második találkozója utáni sajtótájékoztatón Szófiában.

„Nyilvánvaló, hogy nehéz meghatározni a potenciális terroristák pontos számát Európában, de a fenyegetettség nagy és összetett. Különös tekintettel azokra az aktív külföldi harcosokra, akik Szíriában és Irakban voltak, és akik a jövőben visszatérhetnek. Ezenkívül radikalizálódott emberek egész csoportja található az európai országokban, ők jelenleg is a biztonsági szervek megfigyelése alatt állnak – mint potenciálisan veszélyes elemek. Lehetséges számuk mintegy 30 ezer, és bár nem mindnyájuknak áll szándékában terrorcselekményt elkövetni, a titkosszolgálatok előtt álló kihívás hatalmas, és épp ezért rendkívül fontos a nemzetközi együttműködés e területen” – jelentette ki Wainwright az újságírók kérdéseire válaszolva.

A hétfői találkozón a soros EU-elnök Bulgária parlamenti belügyi bizottságának elnöke, Cvetan Cvetanov elmondta, hogy 800 olyan emberről gyűjtöttek információt, akik valamelyik nyugat-balkáni országból csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihádista szervezethez, és harcoltak annak soraiban, és mintegy ötezer olyan uniós állampolgárról van tudomásuk, akik a harcok végeztével megpróbálnak visszatérni hazájukba. „Ez potenciális fenyegetés” – hangsúlyozta Cvetanov.

Az Europol tevékenységét felügyelő közös parlamenti ellenőrzőcsoport szófiai találkozójának célja saját eljárási szabályainak előkészítése. A sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozat szerint sikerült konszenzusra jutni ez ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.