Ferenc pápa: Emberiesség elleni bűn a nők prostitúció általi kizsákmányolása

Az egyházfő úgy véli, „beteg lelki alkatból” ered a nők szexuális kihasználása.

MTI
2018. 03. 19. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte hétfőn Ferenc pápa a nők kihasználását prostitúció céljából, és a társadalom megbocsátását kérte a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevő katolikus férfiak számára.

A pápa mintegy 300, a világ minden részéből érkezett fiatallal folytatott kötetlen beszélgetés során hozta szóba a témát az októberre kitűzött, „fiatalok szinódusa” előtt tartott találkozón.

A 32 éves nigériai Okoediont megáldotta, aki valaha szexrabszolga-kereskedelem áldozata volt, s a pápa megdöbbenését fejezte ki, hogy a római utcán a prostituáltak legtöbb ügyfele katolikus.

„Azt kérdem magamtól és öntől, lehetséges-e, hogy az egyház még mindig túl hímsoviniszta ahhoz, hogy őszintén feltegye magának a kérdést, mivel magyarázható a nagy kereslet az ügyfelek részéről” – kérdezte a nigériai nő. Ferenc pápa válaszában kijelentette, hogy a prostituáltak férfi ügyfeleinek mintegy 90 százaléka Olaszországban feltehetően megkeresztelt katolikus. „Felhasználom az alkalmat, hogy az önök (kihasznált nők) és a társadalom bocsánatát kérjem valamennyi katolikus számára, aki felelős ezért a bűnös cselekedetért” – tette hozzá.

„Ez nem szeretkezés. Ez a nő megkínzása. Ne keverjük össze a fogalmakat” – szögezte le Ferenc pápa.

Az egyik római egyetemen tartott találkozón a katolikus egyházfő kijelentette, a nők szexuális kihasználása a sok emberben meglévő „beteg lelki alkatból” ered. Hozzátette, hogy a feminizmusnak még mindig nem sikerült felszámolnia, és kérte a fiatalokat, harcoljanak ellene.

Előzőleg márciusban egy katolikus nőszervezet, amelyet Mary McAleese volt ír elnök vezet, kérte a pápát, hogy döntse le a „nőgyűlölet” falait.

Az októberi püspöki szinódus 15. rendes közgyűlésének témája „a fiatalok, a hit és a hivatástisztázás” lesz.

Ferenc pápa fontosnak tartja, hogy a fiatalok – katolikusok és nem katolikusok – vegyenek részt a kizárólag férfiakból álló, nőtlen és elöregedett egyházi hierarchia tájékoztatásában az egyház jövőképének kialakítása érdekében. Az előkészítő találkozót megnyitva felkérte a fiatalokat, beszéljenek bátran, szégyenkezés és „érzéstelenítés” nélkül az igazság feltárása érdekében.

Az Isten fiatal című, kedden több országban megjelenő beszélgetőkönyvben Ferenc pápa szintén kiemeli a nemzedékek közötti párbeszéd fontosságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.