Forradalom készül Szaúd-Arábiában: a nőknek nem kötelező a fekete lepel?

Mohamed bin Szalmán trónörökös egy amerikai tévében beszélt arról, a saría alapján nem is kötelező az abaja nevű öltözet.

MN
2018. 03. 19. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaúd-arábiai nőknek nem kell viselniük a fejkendőt vagy a fekete, laza, földig érő abaját, az iszlám vallás szimbólumát, ha az öltözékük megfelelő és tisztelettudó – jelentette ki Mohamed bin Szalmán, a királyság trónörököse vasárnap a CBS amerikai televízióban. A 32 éves Mohamed herceg – az MTI által idézett interjúban – azt mondta: a saría által előírt törvények jól érhetők. Eszerint a nőknek megfelelő és tisztelettudó öltözéket kell viselniük. Ez nem feltétlenül jelenti azonban a fekete abaját vagy a fejkendőt. 

A trónörökös erősödő hatalmával a női jogok is bővülnek Szaúd-Arábiában. Korábban arról született döntés, hogy a nők részt vehetnek sporteseményeken, és nyártól autót is vezethetnek. A mélyen konzervatív muszlim királyságban a változásokat egy új, modernizáció felé hajló irányzat bizonyítékának tartják, de sokan még mindig felróják a nők jogainak korlátozását.

Egy vezető pap már februárban azt mondta, hogy a nőknek szerényen kell öltözniük, de ez nem teszi szükségessé az abaja viselését. Az tisztázatlan maradt, hogy a kijelentésekkel megváltoztak-e a női öltözetre vonatkozó előírások a királyságban. Szaúd-Arábiában szigorúan kötelező a nőknek az abaja viselete, bizonyos esetekben a haj és az arc eltakarása is.

Az elmúlt években a szaúdi nők színes – világoskék, rózsaszín – abajákat kezdtek viselni, amelyek nagy kontrasztban állnak a korábbi feketével. Az ország néhány részén gyakori a hosszú szoknya és a farmernadrág viselése is, amire nyitott abaját vesznek fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.