Halálos torokgyík is megtámadta a háború sújtotta Jement

A fertőzöttek négyötöde gyerek vagy fiatal felnőtt, és a kórnak már több mint 70 halálos áldozata van.

MTI
2018. 03. 17. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan terjed országszerte a háború sújtotta Jemenben a torokgyík, a betegség immár 1300 embert fertőzött meg – tudatta szombaton az Egészségügyi Világszervezet. A WHO adatai szerint a fertőzöttek mintegy 80 százaléka gyerek vagy fiatal felnőtt, és a kórnak már több mint 70 halálos áldozata van.

A diftéria bakteriális fertőzés útján terjed, és kékes, bőrszerű hártyát képez a torokban és a felső légutakon, innen ered a magyar torokgyík kifejezés. Védőoltással megelőzhető, a fejlett világból gyakorlatilag teljesen sikerült kiszorítani. A háború sújtotta országban viszont az oltások nem jutnak el minden gyerekhez. A WHO arról számolt be, hogy 11 kormányzóságban 2,7 millió gyereket sikerült beoltaniuk.

Jemenben több mint három éve polgárháború dúl, az Irán támogatását élvező síita húszi felkelők elüldözték az ország nemzetközileg elismert kormányát. 2015-ben a kabinet oldalán beavatkozott a konfliktusba a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció. A konfliktus miatt az országot éhínség fenyegeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.