Hat feltételezett segítőt vettek őrizetbe a párizsi terrortámadás kapcsán

A 2015. januári merénylethullámban történt segédkezéssel vádolják őket.

MTI
2018. 03. 20. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy gyanúsítottat az ország északi részén, kerttőt pedig Párizs közelében állítottak elő.

A hatóságok azt gyanítják, hogy ők szerezték be azokat a fegyvereket, amelyekkel Amédy Coulibaly egy nappal a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett véres terrortámadás után, január 8-án megölt egy rendőrnőt a Párizstól délre található Montrouge-ban, majd a következő napon túszokat ejtett egy párizsi kóser szupermarketben, és ott négy embert agyonlőtt. A dráma azzal végződött, hogy a rendőrség megrohamozta az üzletet és lelőtte a terroristát.

Az előállítások célja annak megállapítása, hogy pontosan milyen szerepet játszottak a gyanúsítottak Amédy Coulibaly fegyvereinek beszerzésében. Az őrizetbe vétel 96 órán át tarthat.

Az előállítottak közül egyesek kapcsolatban álltak az ügyben már megvádolt más gyanúsítottakkal.

A hatóságok eddig 14 ember ellen emeltek vádat azzal a gyanúval, hogy feltételezhetően logisztikai támogatást nyújtottak Amédy Coulibalynak. Mindannyian tagadják, hogy tudtak arról, hogy a dzsihadista merényletre készül a fegyverekkel. A megvádolt emberek közül 13 jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Három évvel a példa nélküli, Franciaországban 241 áldozatot követelő dzsihadista merénylethullám kezdete óta a nyomozók még mindig nem tudták megállapítani, hogy a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadáshoz az elkövető testvérpár honnan és kitől szerezte be a fegyvereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.