Hatvanezernél is többen menekültek el az erőszak elől a Kongói DK-ban

A konfliktusnak mintegy 150 halálos áldozata van.

MTI
2018. 03. 18. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hatvanezer ember menekült el a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részéről a hema és a lendu etnikai csoport között kirobbant erőszak elől – tudatta vasárnap az ENSZ alá tartozó Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodája.

A világszervezet szerint a konfliktusnak mintegy 150 halálos áldozata van, 32 ezer ember Bunia városba menekült, 28 ezren pedig a szomszédos Ugandában kerestek menedéket.

A hemák és a lenduk között évek óta folyamatosan nő a feszültség. A fel-fellángoló etnikai konfliktusban ezrek haltak már meg, ami miatt ENSZ-békefenntartókat is vezényeltek a térségbe. Az etnikai feszültségek forrása jobbára gazdasági eredetű, mert a lenduk hagyományosan földműves nép, a hemák pedig állattenyésztő pásztorok, akik egész évben legelők után kutatva vándorolnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.