Hónapokra le kellett állítani két vadonatúj elektromos buszt

A típus legjellemzőbb hibái az ajtóműködéssel és az akkumulátorok töltöttségével kapcsolatosak.

MN
2018. 03. 03. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokra le kellett állítani a BKV két vadonatúj elektromos buszát – közölte a Népszava megkeresésére a vállalat. A lap szerint a darabonként 170 millió forintért vásárolt C68E Modulo buszokat hónapokon át nem tudták forgalomba állítani műszaki alkalmatlanságuk miatt. A BKV 20 darabot vásárolt a Mabi Bus Kft. által gyártott elektromos buszokból, de a tartósan kivont példányokon kívül a többivel is akadt bajuk. A közlekedési cég azt nem árulta el, melyik jármű mennyi időt töltött kényszerpihenőn, de nem tagadták a bajokat; ahogy fogalmaztak: „Az átlagos idő az egyes járműveknél nagy szórást mutat.”

A meghibásodások miatt a BKV nem mindig tudja teljesíteni az elektromos buszok üzemeltetésére tett vállalásait, vagyis azt, hogy a húszból legalább 14 forgalomban legyen – írja a Népszava. A lapnak annyi konkrétumot sikerült megtudnia, hogy a típus legjellemzőbb hibái az ajtóműködéssel, az ablaktörlővel és az akkumulátorok töltöttségével kapcsolatosak.

A Közlekedő Tömeg Egyesület Facebook-oldalán egyébként kedden arról írt, hogy 20-ból mindössze 5 elektromos Evopro Modulo busz közlekedik. „A nem egész két évvel ezelőtt lényegesen a piaci ár fölött, 4 milliárd forintért, darabonként két dízel-csuklósbusz áráért vásárolt midi járművek már a kezdetektől alkalmatlannak bizonyultak az egész napi folyamatos üzemre, télen pedig rendszeresen alacsony a járművek rendelkezésre állása” – közölték. „Álláspontunk szerint a BKV-nak el kell állnia a szerződéstől, és vissza kell követelnie a buszok vételárát, akár bíróság úton is. A hírek szerint további buszok beszerzésére irányuló ajánlatot pedig határozottan el kell hogy utasítsa” – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.