Hóvihar csaphat le Kaliforniára, idén másodszor rendeltek el evakuálást

Január elején árvíz és földcsuszamlások miatt költöztették ki ideiglenesen a lakosokat.

MTI
2018. 03. 02. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-kaliforniai hegyekben már nagy mennyiségű hó esett, illetve egyes helyeken egyenletesen esik az eső. A dél-kaliforniai partokon a hatósági megbízottak ajtóról ajtóra járva szólították fel a lakosokat, hogy ideiglenesen költözzenek biztonságos helyre. Mintegy 30 ezer lakost érint az intézkedés Santa Barbara megye alacsony hegyekkel tarkított partvidékén, a hegyek egy jó részét három nagy erdőtűz letarolta az elmúlt másfél évben.

Bill Brown megyei seriff szerint a meteorológusok nem tudták pontosan előre jelezni, hogy mennyire intenzív lesz a közelgő vihar, de megítélésük szerint „veszélyben lesz az emberi élet, az ingatlanok és a legfontosabb közszolgáltatások folyamatossága”.

A kiürítés elrendelése után az Uber és a Lyft taxicégek felajánlották, hogy ingyen szállítják a lakosokat a menedékhelyekre.

A hatóságok nem tudják, hány lakos tett eleget a felszólításnak, de – mint mondták – nem kényszeríthetik őket otthonuk elhagyására.

Továbbra is érvényben van a figyelmeztetés hóviharra a megyétől északra elterülő Sierra Nevada hegység egyes részein, ahol a csúcsokon a széllökések erőssége elérheti a 200 kilométert is óránként, a völgyekben pedig a 95 kilométert.

Több mint másfél méter vastag hóra lehet számítani a Tahoe-tó környékén a hegységben. A hatóságok lavinaveszélyére is figyelmeztettek a lakott területektől távol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.