Kijev: a Gazprom csökkentette a nyomást az ukrajnai gázvezetékekben

Az ukrán miniszterhelyettes a Facebookon tett bejelentést a gáznyomás csökkentéséről.

MTI
2018. 03. 01. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat csökkentette a nyomást az ukrajnai gázvezetékekben, és nem hajlandó végrehajtani a stockholmi döntőbíróság döntéseit, amivel veszélybe sodorja az Ukrajnán keresztül az Európai Unióba irányuló gázszállításokat – közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

Olena Zerkal, a kijevi tárca európai uniós kapcsolatokért felelős miniszterhelyettese a Facebookon tett bejegyzésében kifejtette: az ukrán külügyminisztérium előre jegyzékben tájékoztatta erről az EU-t. Szavai szerint ily módon kívánja Kijev megelőzni azt, hogy a gázszállításban keletkező esetleges problémákért Moszkva ismét Ukrajnára próbálja hárítani a felelősséget, miként azt évekkel korábban tette. Oroszország több ízben vádolta meg a múltban Ukrajnát azzal, hogy saját szükségletei kielégítése érdekében „megcsapolta” az unióba irányuló gázszállítmányokat.

Zerkal közölte, hogy csütörtökön a Gazprom orosz gázvállalat csökkentette a nyomást az ukrajnai gázvezetékekben.

Andrij Koboljev, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója ukrán újságíróknak elmondta, hogy a Gazprom nem kezdte el szállítani Ukrajnának azt a gázmennyiséget, amelyet az ukrán cég előre kifizetett. Nem zárta ki, hogy emiatt a hétvégén korlátozni kényszerülnek a gázfogyasztást Ukrajnában azoknál a vállalatoknál, amelyek rendelkeznek alternatív energiaforrásokkal is.

Ukrán médiajelentések szerint a Gazprom emellett nem kezdte meg szerdán annak a 2,56 milliárd dollárra rúgó összegnek a kifizetését, amelyet aznap a stockholmi bíróság kártérítésként megítélt Ukrajnának. A döntést a Gazprom ugyan még megfellebbezheti, viszont a törlesztést a bíróság határozata értelmében meg kellett volna kezdenie.

A Naftohaz két ügyben, a gázárral és a tranzittal kapcsolatos vita rendezésére nyújtott be keresetet az orosz gázóriással szemben a stockholmi bírósághoz.

2017 decemberében a bíróság az ukrán vállalat javára döntött a gázárvitában. A bíróság határozatában a 2014 második negyedében Ukrajna által Oroszországtól vásárolt gáz árát 27,4 százalékkal, ezer köbméterenként 485 dollárról 352 dollárra csökkentette. A Moszkva a 2009-ben Ukrajnával megkötött szerződésben az úgynevezett take-or-pay (vidd vagy fizess) elv alkalmazását is kikötötte, amely alapján Ukrajnának évi 52 milliárd köbméter földgázt kellett volna vásárolnia tőle. Ezt a mennyiséget a stockholmi bíróság évi 5 milliárd köbméterre mérsékelte.

A választott bíróság döntése szerdán a tranzitvitában is megszületett, és ebben is Ukrajna javára döntött a testület. Ebben a keresetben Kijev felrótta Moszkvának, hogy évi 110 milliárd köbméter Európába irányuló orosz földgáz Ukrajnán keresztül történő tranzitjára kötött szerződést, ezt azonban nem teljesítette, amiért Ukrajna 16 milliárd dollár kártérítést követelt. A bíróság 4,63 milliárd dollár kártérítést ítélt meg végül az ukrán vállalatnak. Ebből levonva Ukrajna tartozását Oroszországnak 2,65 milliárd dollárt kell kifizetnie kártérítésként Ukrajnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.