Kim Dzsongun becsszóra leszerelné atomfegyvereit

A phenjani diktátor állítólag szavát adta, hogy a tervezett Trump-találkozó előtt hatástalanítja arzenálját.

Koncz Tamás
2018. 03. 19. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmű jelentőségű ígéretet tett Kim Dzsongun Dél-Korea külügyminiszterének: a diktátor személyesen garantálta, hogy elrendelte az északi nukleáris arzenál leszerelését, és leállítja az atomkísérleteket, mielőtt májusban találkozna Donald Trump amerikai elnökkel.

„Azt kértük, hogy tegyék egyértelművé a nukleáris leszerelést, mire direkt ígéretet kaptam Kimtől. Ez az első alkalom, hogy maga a legfőbb észak-koreai vezető tesz valamire ígéretet – mondta Kang Kjung-wha miniszter asszony a CBS-nek nyilatkozva.

Eközben vasárnap egy magas rangú phenjani diplomata, Csoj Kangil érkezett Finnországba, hogy előkészítse a Kim–Trump találkozó részleteit, melyen a tervek szerint a két állam egyfajta atomcsúcsot tart majd.

Az amerikai felet egy nyugalmazott diplomata, Kathleen Stephens képviseli: a találkozót egy háromnapos stockholmi diplomáciai esemény vezeti fel, írja a The Guardian

Tíz napja derült ki, hogy az örök ellenségnek tűnő washingtoni és phenjani vezetés hajlandó egy asztalhoz ülni – ilyen találkozóra még nem volt példa a történelemben, az esemény pedig azért is rendkívülinek tűnik, mert a két állam még hónapokkal ezelőtt is halálos atomcsapásokkal fenyegette egymást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.