Kína szabadul az amerikai állampapírjaitól

Az Egyesült Államok legnagyobb hitelezőjének fél éve most van a legkevesebb amerikai állampapírja.

MTI
2018. 03. 16. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína hat hónapja a legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját januárban, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint január végén 1168 milliárd dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben, ami 16,7 milliárd dollárral kevesebb a december véginél.

A lista második helyén szereplő Japán 4,3 milliárd dollárral 1066 milliárd dollárra növelte amerikai állampapírokban tartott befektetéseit januárban.

Az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Írország 327,5 milliárd dollárral, amelyet Brazília követ 265,7 milliárd dollárral, majd Svájc következik 251,1 milliárd dollárral és a Kajmán-szigetek 241,9 milliárd dollárral.

Egy hónap alatt Brazília az ötödik helyről a negyedik helyre rukkolt előre, a Kajmán-szigetek viszont a harmadik helyről a hetedikre csúszott vissza.

A tíz legnagyobb tulajdonos között van továbbá Nagy-Britannia, Luxemburg, Hongkong és Tajvan.

Oroszország az Egyesült Államok 16. legnagyobb hitelezője, amerikai állampapír-portfóliója januárban 5,3 milliárd dollárral 102,2 milliárd dollárra csökkent, ami tavaly február óta a legalacsonyabb.

Oroszország decemberben még a 15. helyen állt.

A vártnál jelentősebben nőtt az amerikai ipari termelés februárban

Majdnem négyszer akkora mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése februárban, mint ahogyan a szakemberek várták. Különösen a gépkocsi- és a számítógépgyártás bővült.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pénteken azt közölte, hogy februárban 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés a januári 0,3 százalékos csökkenés után. 

Elemzők szerényebb, 0,3 százalékos februári ipari termelésnövekedéssel számoltak. 

A Fed adatai szerint februárban a feldolgozóipari termelés 1,2 százalékkal, október óta legnagyobb mértékben nőtt, miután az előző három hónapban csökkent. A bányaipari termelés 4,3 százalékkal emelkedett, a közüzemi termelés viszont 4,7 százalékkal zuhant a múlt hónapban.

Februárban 3,9 százalékkal nőtt az autógyártás a januári 0,2 százalékos csökkenést követően. 

Az elmúlt 12 hónapban az amerikai ipari termelés 4,4 százalékkal nőtt. 

A termelőkapacitás kihasználtsága 78,1 százalékra emelkedett februárban a januári 77,4 százalékról. Elemzők kevésbé javuló adatra, 77,7 százalékra számítottak februárra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.