Kurdok és törökök csaptak össze Németországban

Angliában is kurd tüntetések voltak.

MTI
2018. 03. 11. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőszakba torkollott vasárnap a szíriai kurdellenes török offenzíva miatti tiltakozás Berlinben és Düsseldorfban, illetve Londonban és Manchesterben is tüntettek kurdok, fennakadásokat okozva a vasúti forgalomban.

A német fővárosban mintegy kétszáz tüntető vonult fel a kurd zászlót lengetve, és kiáltozva Afrínnak, annak a szíriai településnek a nevét, amely ellen a török hadsereg január végén indított offenzívát. A kurdbarát tüntetők kövekkel hajigáltak egy épületet a multietnikus Kreuzberg városrészben, miután egy ottani lakos török zászlót lengetett a lakása ablakából. A dühöngő tömeget rohamrendőrök fékezték meg, legalább három embert a földre tepertek.

Vasárnap a düsseldorfi repülőtéren kurd és török tüntető tömeg csapott össze egymással. A két tüntetésen mintegy négyszázan vettek részt. Nem tudni, hogy voltak-e sérültjei az összetűzésnek. Az incidens nem okozott fennakadást a reptéri forgalomban.

A hétvégén Németország más városaiban voltak spontán kurd demonstrációk az afríni offenzíva miatt.

Törökország január 20-án indított támadást a határ mentén található Afrín és térsége ellen, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia felügyel. Ankara szerint az YPG a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökország területén a kurd autonómiáért. A hadműveletek megindulása óta Afrínban, illetve a város térségében legalább 200 civil vesztette életét, míg a YPG 283 harcosa esett el. A török vezérkar ugyanakkor az Olajág nevű művelet során megölt 3195 „terroristáról” számolt be.

A török beavatkozás elleni tüntetés miatt vasárnap le kellett zárni egy időre a londoni King’s Cross vasútállomást, és a manchesteri Piccadilly vasútállomáson is állt a forgalom, miután tüntetők a vágányok közé rohanva lengették az YPG jelképeit és Abdullah Öcalan, a PKK bebörtönzött vezetőjét ábrázoló zászlókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.