London felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával, és orosz diplomatákat utasít ki

Visszavonták Lavrov meghívását, és brit illetékesek nem lesznek jelen a labdarúgó-világbajnokságon.

MN
2018. 03. 14. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal – jelentette be az MTI tudósítása szerint Theresa May brit miniszterelnök.

Az intézkedések előzménye az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel az is, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Theresa May szerint a kiutasításokkal London a következő évekre szinte megbénítja Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét.

Theresa May hétfő este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a vizsgálat eddigi eredményeiről, miszerint fegyverekben is használható, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el a gyilkossági kísérletet. May azt mondta, London szerdán tekinti át részleteiben az orosz kormány válaszát, de ha az nem lesz hiteles, akkor a brit kabinet azt a következtetést fogja levonni, hogy az orosz állam törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

A Kreml alaptalan vádaskodást emleget, és visszautasította a brit ultimátumot, mondván, hogy Oroszországnak semmi köze ahhoz, ami Nagy-Britanniában történt. Szergej Lavrov szerdán azt mondta, hogy nem sikerült előrébb jutni a Nagy-Britanniával fellángolt vita rendezésében. Lavrov szerint a London által felhozott vád – miszerint nagy valószínűséggel Oroszország állt az idegméreggel elkövetett támadás mögött – nem tekinthető szilárd vagy komoly állításnak, ez inkább csak politikai mutatvány, amelynek az a célja, hogy félrevezessék a nemzetközi közösséget.

A külügyminiszter ismételten hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia mindeddig nem kért hivatalosan információt a gyilkossági kísérletben használt idegméregről, márpedig Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy London ezt a lépést megtegye. Lavrov hozzátette: Oroszországnak nem volt indítéka arra, hogy megtámadja Szkripalt. Szerinte inkább olyan szereplők tehetők ezért felelőssé, akiknek érdekében áll oroszellenes érzelmeket szítani.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke úgy vélte, „nagy valószínűséggel” Moszkva áll Szergej Szkripal és a lánya ellen Nagy-Britanniában elkövetett mérgezés mögött.

„Teljes szolidaritásomat fejezem ki Theresa May brit miniszterelnökkel a nagy valószínűséggel Moszkva által sugalmazott brutális támadás után” – írta Twitter-üzenetében Tusk, és közölte: „kész” a Szkripal-ügyben Nagy-Britannia és Moszkva között keletkezett diplomáciai válságot felvenni a jövő héten Brüsszelben tartandó következő európai uniós csúcstalálkozó napirendjére. Kijelentette, hogy az Európai Unió megvárja London lépését, mielőtt még bármiről is döntene a volt ügynök és lánya megmérgezése ügyében.

„Egy dolgot le kell szögezni: ebben a helyzetben létfontosságú a szolidaritásunk és az egységünk” – tette hozzá.

Ugyancsak szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője leszögezte, hogy Moszkvának semmilyen formában nem volt köze a Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez. Újságírók előtt kijelentette: Oroszország elutasítja az ellene felhozott teljesen alaptalan brit vádakat, amelyeket semmiféle bizonyíték nem támaszt alá. „Reméljük, hogy a józan ész kerekedik majd felül, és más országok legalább felteszik maguknak a kérdést, hogy tényleg van-e valamilyen bizonyíték, és hogy valóban megalapozott-e a Moszkvát célzó megtorlás” – tette hozzá.

Moszkva továbbra is nyitott a Nagy-Britanniával folytatandó együttműködésre, de ha London bármilyen megtorló intézkedést tesz, arra Oroszország válaszolni fog – mondta a Kreml szóvivője.

A 66 éves Szergej Szkripalt és 33 éves lányát, Juliját eszméletlen állapotban találták március 4-én a délnyugat-angliai Salisburyben. Azóta „válságos állapotban” kórházban ápolják őket.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.