Londoni otthonában holtan találták a száműzetésben lévő orosz férfit

Korábban egy ismert oligarchához fűzték közeli szálak, aki szintén gyanús körülmények közt hunyt el.

MN
2018. 03. 13. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen okból hétfőn meghalt a londoni száműzetésben lévő, 68 éves Nyikolaj Gluskov, akit egy közismert, 2013-ban elhunyt oligarchához, Borisz Berezovszkijhoz fűztek közeli szálak. Gluskov, aki a délnyugat-londoni New Malden kerületben élt, a 90-es években az Aeroflotnál töltött be vezető posztot, ahogy a Berezovszkij autóipari vállalatnál is – írja a The Guardian.

Az orosz elnökkel az oligarcha 1999-ben összerúgta a port, majd a következő évben Nagy-Britanniába távozott. Az oroszok több alkalommal kérték a kiadatását, el is ítélték, ám a próbálkozásaik sikertelenek maradtak. Mindez diplomáciai feszültséghez vezetett.

Gluskovot ugyanakkor le tudták tartóztatni Oroszországban, a vád pénzmosás és csalás volt. Öt évet kapott, 2004-ben szabadult. Londonban politikai menedékjoggal élhetett. Tavaly újabb büntetésre, nyolc év börtönre ítélték Oroszországban. A vád szerint elsikkasztott 123 millió dollárt több orosz állami vállalattól. 

2011-ben Gluskovnak bizonyítéka volt a Kremllel közelebbi kapcsolatban álló Roman Abramovics bécsi perében, amelyet Berezovszkij kezdeményezett hárommilliárd fontos kártérítési igénnyel. Berezovszkij szerint Abramovics a 90-es években félrevezette, amikor közös olajügyleteik voltak. A keresetet elutasították, majd Gluskov fellebbezett. Berezovszkij időközben eltűnt a nyilvánosság elől. Aztán 2013 márciusában volt feleségének lakásában találták meg holtan – a rendőrség öngyilkosságról beszélt, habár a barátai nem hitték, s vizsgálatot kértek.

Gluskov ügyében jelenleg a terrorellenes szolgálat irányítja a nyomozást „pusztán elővigyázatosságból”. A Scotland Yard hangsúlyozta azt is, hogy nincs olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná a halálesetet a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett, múlt heti gyilkossági kísérlettel, amelynek két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.