Luxemburg támogatja Ausztriát a paksi beruházás elleni perben

Az EB a bíróság előtt is kész megvédeni álláspontját. Süli János szerint többszörösen indokolt a beruházás.

MTI
2018. 03. 05. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxemburg támogatja Ausztriát a paksi bővítés ellen indított perben az Európai Bíróságon – jelentette be Carole Dieschbourg luxemburgi környezetvédelmi miniszter hétfőn. Az Európai Bizottság később jelezte, kész bíróságon is megvédeni azon álláspontját, amely alapján jóváhagyta a paksi erőmű bővítését.

Dieschbourg szerint meg kell akadályozni a nukleáris energia reneszánszát és azt, hogy a továbbiakban közpénzt lehessen fektetni a nukleáris energiába. Ezért Luxemburg aktívan beavatkozik Ausztria pártján az Európai Bizottság magyar állami támogatást jóváhagyó döntése ellen – emelte ki a miniszter.

Ausztria február végén támadta meg az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű-bővítési projekt állami támogatására adott európai bizottsági jóváhagyást.

Az Európai Bizottság 2015 novemberében indított vizsgálatot annak tisztázására, hogy a paksi erőmű bővítésének finanszírozása megfelel-e az Európai Unió szabályozásának. Brüsszel a mélyreható vizsgálat során megállapította, hogy a két új nukleáris reaktor megépítéséhez nyújtott magyar pénzügyi segítség állami támogatást tartalmaz. A bizottság végül 2017. március elején jóváhagyta a támogatást az uniós állami támogatási szabályok alapján, mert úgy ítélte meg, hogy annak összege arányos a kitűzött célokkal, és nem haladja meg az elérésükhöz szükséges mértéket.

Ricardo Cardoso, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón újságírói kérdésre közölte: ha szükséges, az uniós bizottság kész az Európai Unió Bírósága előtt is megvédeni azon álláspontját, amely alapján 2017. március elején jóváhagyta Magyarország számára a paksi erőmű bővítését az unió állami támogatási szabályai alapján.

Süli János: indokolt az új paksi blokkok megépítése

Magyarország energetikai helyzete, az ellátásbiztonsági és a nemzetbiztonsági szempontok is indokolttá teszik Paks II megépítését – hangsúlyozta Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter újságíróknak Budapesten, miután megbeszélést folytatott az OECD NEA (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökség) főigazgatójával.

Süli János emlékeztetett, múlt pénteken minden korábbi rekordot megdöntött az ország áramszükséglete, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot, és az elmúlt, rendkívül hideg napokban a hazai áramigény csaknem 50 százalékát importból kellett fedezni.

A miniszter elmondta: a megbeszélésen tájékoztatta az OECD NEA delegációját a paksi beruházás indokoltságáról, az előkészítéssel kapcsolatos munkáról és a jelenlegi helyzetről. Kiemelte azt is, hogy az OECD NEA főigazgatója megerősítette, szükség esetén a szervezet szakmai támogatást biztosít a beruházás megvalósítása során.

William D. Magwood, a OECD NEA főigazgatója az újságírók előtt hangsúlyozta: a tiszta, megbízható, hosszú távú villamosenergia-termelés biztosításán dolgoznak. Ehhez sok országban a nukleáris megoldást választották, a nemzetközi szervezet ezekben az országokban készen áll segítséget nyújtani például a nukleáris biztonság, illetve a hulladékkezelés területén - jelezte. Kitért arra is, hogy keresik az atomerőművek optimális kihasználtságának lehetőségeit, valamint gazdasági elemzésekkel támogatják a a döntések meghozatalát.

William D. Magwood elmondta: magyarországi látogatásuk során a paksi atomerőmű mellett szeretnék megismerni a nukleáris biztonságot érintő kérdéseket, a magyarországi képzést és egyéb, kapcsolódó témaköröket.

Az OECD alá tartozó, párizsi székhelyű Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) 1958-ban kezdte meg működését a fejlett nukleáris technológiával és infrastruktúrával rendelkező országok közötti együttműködés, szakmai fejlődés elősegítése érdekében a nukleáris biztonság, technológia, tudomány és jog területén. Magyarország 1996 óta a NEA tagja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.