Macron felszólította Putyint, gyakoroljon valós nyomást a szír kormányra

A francia kormány úgy értesült, hogy az első segélyszállítmány bejuthatott Kelet-Gútába.

MTI
2018. 03. 05. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök felszólította Vlagyimir Putyin orosz államfőt: hozzon konkrét intézkedéseket abból a célból, hogy a szíriai rendszer egyértelműen elfogadja a lázadók kezén lévő Kelet-Gútában kihirdetett tűzszünetet.

Macron utalt arra, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszere egyelőre nem engedélyezte a sebesültek és a betegek evakuálását sem – áll a francia elnöki hivatal közleményében.

Emmanuel Macron, aki egy héten belül már másodszor beszélt telefonon az orosz elnökkel, „rámutatott, hogy Oroszországnak valóságos és konkrét intézkedéseket kell hoznia, hogy a szíriai rendszer, amely neki köszönheti a fennmaradását, egyértelműen fogadja el a(z ENSZ Biztonsági Tanácsának) 2401. határozatát, és haladéktalanul szüntesse be a válogatás nélküli tüzérségi támadásokat és a polgári lakosok elleni ostromot” – olvasható a dokumentumban.

Az Élysée-palota szerint Oroszország és Irán, a szíriai rendszer két legközelebbi szövetségese „az a két ország, amely mozgásba lendítheti a dolgokat, ha kész erre”.

Macron kérte, hogy a humanitárius konvojokat akadálytalanul és további késlekedés nélkül elindíthassák a rászorulókhoz.

A francia elnöki hivatal közölte, hogy annak az értesülésnek a megerősítésén dolgozik, amely szerint az első segélyszállítmány az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint hétfőn belépett Kelet-Gútába. „Ha bebizonyosodik, azt előrehaladásnak tekinthetjük” – jelentette ki a francia elnöki hivatal.

A szíriai kormányerők február 18-án indítottak nagyszabású offenzívát Kelet-Gúta, a lázadók Damaszkusz melletti utolsó erőssége visszafoglalásáért. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns aktivista szervezet szerint az offenzívában 724 polgári személy, közöttük 170 gyermek halt meg.

Emmanuel Macron a napokban tárgyalt az orosz, az iráni és a török elnökkel, „mivel azokat kell mozgásba hozni, akik befolyást tudnak gyakorolni Bassár el-Aszadra” – írta az elnöki hivatal. Macron tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel és három ízben António Guterres ENSZ-főtitkárral is a szíriai helyzetről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.