Magyar uniós tisztviselő látta el tanácsokkal a katalán szakadárokat

Az El Mundo című lap arról ír, hogy Székely P. István abban segített, hogy az unió számára elfogadható módon tudják képviselni a függetlenség ügyét.

MN
2018. 03. 28. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas beosztású magyar uniós tisztviselő adott tanácsot a katalán szakadároknak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió számára elfogadható módon tudják képviselni a függetlenség ügyét – írta szerdán az El Mundo című spanyol napilap, hivatkozva katalán függetlenségpárti tisztviselők levelezésre, amelyet a spanyol csendőrség foglalt le.

A cikk szerint Pere Aragonés, a katalán kormány gazdasági tanácsosának, Oriol Junquerasnak a helyettese, 2017 júniusában pozitívnak nevezte a Székely P. Istvánnal, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága egyik igazgatójával tartott találkozót.

Aragonés munkatársainak hangsúlyozta teljes egyetértését Székely P. Istvánnal, aki úgy vélte, a függetlenségi projektnek „van helye az Európai Unióban”, de megfelelő érveket kellene használnia ahhoz, hogy „megszerezze a nagy uniós országok támogatását”, és azt javasolta: hagyják el a „Spanyolország kifoszt minket” szlogent, mert az nem hihető, ellenben több lehetőséget látott a bírósági zaklatások üzenetének hangsúlyozásában.

Az El Mundo szerint a magyar tisztviselő, aki a különböző tagállamok gazdaságpolitikájának felülvizsgálatáért felelős, nem tölt be olyan magas pozíciót, amely miatt a spanyol kormány nyugtalankodna, de támogatása mégis bizonyos jelentőséggel bír.

Az Európai Bizottság egyik hivatalos szóvivője a spanyol napilapnak úgy kommentálta az értesülést, hogy Székely magántalálkozót folytatott Natalia Masszal, a gazdasági tanácsos elemzéssel foglalkozó csapatának főigazgatójával. Valamint a magyar tisztviselő nem emlékszik, hogy mondta a feltételezett észrevételeket.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság álláspontja Katalóniáról jól ismert, nincs mit hozzátenniük. A testület nem támogatja a katalán függetlenségi törekvéseket.

Az El Mundo azt is közölte: Székely P. István, aki a Twitter-oldalán szimpátiaüzeneteket fogalmazott meg Katalónia felé, munkája során nem foglalkozik Spanyolországgal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.