Még az FPÖ is elutasítja Lázár Bécs-ellenes rágalmait

„A videóval a jobboldali konzervatív Fidesz a választási kampányának helyszínét Ausztriába is áthelyezte.”

Techet Péter
2018. 03. 07. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János kancelláriaminiszter Facebook-oldalán már nem érhető el az a videó, amelyben a fideszes politikus az immáron nyolcadszorra a világ legélhetőbb városának választott Bécset szidalmazza. A közösségi oldalról történt törlés után a fideszes politikus a videót saját honlapjára tette fel, majd a közösségi oldalára egy újabb videót posztolt, amelyről úgy véli, őt igazolja. Az első videó híre már Ausztriáig is eljutott, és az osztrák közvéleményt is megdöbbentette.

A balliberális Kurier napilap idézi Lázár János szavait, miszerint „itt az utcák láthatóan piszkosabbak, a környék sokkal szegényebb, és a bűnözés sokkal magasabb”. A lap gunyorosan jegyzi meg, hogy ezúttal nem Budapestről van szó. A Kurier felhívja a figyelmet arra, hogy miközben Lázár piszokról beszél, a bemutatott bécsi utcaképen semmi ilyesmi nem látható.

Az Österreich bulvárnapilap – amely főleg Sebastian Kurz néppárti kancellárhoz áll közel – azt közli olvasóival, hogy „Orbán minisztere megsérti Bécset”. A konzervatív lap, amely Orbán Viktor január végi bécsi látogatásakor a magyar kormányfőt antidemokratikus diktátornak és az EU szétverőjének nevezte, ezúttal sem fukarkodott a kritikával: „A videóval a jobboldali konzervatív Fidesz a választási kampányának helyszínét Ausztriába is áthelyezte. A felvételek eközben egy bevásárlóutca békés képét mutatják, ahol sem szemét, sem piszok nem uralkodik.” A lap megjegyzi, hogy miközben Bécs ismételten elnyerte a világ legélhetőbb városa címet, Matolcsy György jegybank-elnök szerint is Magyarország legfeljebb 2050-ben érheti el az osztrák életszínvonalat.

A másik konzervatív bulvárnapilap, a Kronen Zeitung már kissé megértőbb volt Lázárral szemben, a megalapozatlan híreiről ismert újság ugyanis feltételezi, hogy valós probléma lehet az, hogy 2046-ra akár minden harmadik bécsi muzulmán vallású lesz.

A konzervatív bécsi Die Presse napilap, amely Csekő Balázs nyomán ismerteti a Lázár-videó tartalmát, azt emeli ki, hogy a magyar kormánypárt a választási kampányban „elsősorban külföldiellenes retorikára” épít.

A bécsi politika is reagált a fideszes politikus szavaira. Az osztrák főváros szociáldemokrata gazdasági tanácsnoka, Renate Brauner büszke bécsiként „a legkeményebben” visszautasítja Lázár rágalmait: „Csodálkozunk és meg vagyunk döbbenve, hogy egy politikus a szomszédos országának fővárosát ilyen módon becsmérelje.” Egyben Brauner a videót „szomorú módon idegenellenes”-nek titulálja. A tanácsnok azt kívánja a magyar városoknak, hogy ugyanolyanok legyenek, mint Bécs. Barbara Novak, a szociáldemokraták bécsi tartományi titkára hangsúlyozta, hogy „a magyar választási kampánynak nincs keresnivalója Bécsben”.

Noha a bécsi szociáldemokraták szerint Lázár miatt Orbán osztrák barátainak, a Néppártnak (ÖVP) és a Szabadságpártnak (FPÖ) is elnézést kellene kérnie, az FPÖ ezúttal maga is nekiment a Fidesznek. Az FPÖ is szokott az iszlamizáció képzelt veszélyével fenyegetőzni az osztrák fővárosban, de ezúttal a szélsőjobboldali párt is kikérte Lázár vádjait. Eltúlzottnak és nem éppen az udvariasság megnyilvánulásának nevezte a Lázár-videót Dominik Nepp, Bécs szabadságpárti főpolgármester-helyettese.

Bécs tizedik kerülete, a Favoriten, amely már a XIX. századtól kezdve munkás- és bevándorlónegyed, amúgy a bécsi FPÖ egyik erős bástyája, a párt rendre negyven százalék körüli eredményt ér el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.