Meghalt Givenchy, a legendás divattervező

Audrey Hepburn és Jackie Kennedy kedvence volt.

MTI
2018. 03. 12. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

91 évesen elehunyt Hubert de Givenchy, a divatszakma legendás alakja, a francia Givenchy divatház és márka alapítója, akinek a világhírű filmcsillag, Audrey Hepburn volt a múzsája. A divatcézárt szombaton álmában érte a halál. Erről egy kollégája, Philippe Venet divattervező tájékoztatta az AFP hírügynökséget. A közlemény beszámolt arról is, hogy Hubert de Givenchyt unokaöccsei és unokahúgai, valamint gyermekeik gyászolják. Venet úgy tájékoztatta a sajtót, hogy a divatóriástól a legszűkebb családi körben vesznek búcsút. 

Divatháza vásárlói közé tartoztak a Kennedy család tagjai is. Az 1952-ben tartott első bemutatójától 1995-ig, divatházától való távozásáig tartó több mint négy évtizedben öltözékeinek eleganciájával emelkedett ki a divat világából, egyik leghíresebb kreációja a kis fekete ruha, amit a Holly Golightlyt alakító Hepburn viselt az Álom luxuskivitelben című filmben. Hepburn egyebek mellett a Sabrina, a Hogyan lopjunk egymilliót? című filmjeiben is Givenchy ruháit viselte

– Az 1950-es évektől kezdve a világhírnévig tartó útján Givenchy különleges helyet biztosított a márkájának a párizsi divatházak között. A földi érő luxusestélyiktől a nappali viseletekig a divatcézárnak sikerült ötvöznie az innovatív szellemet és időtlenséggel – fogalmazott Bernard Arnault, az LVMH csoport egyik vezetője. A csoport 1988-ban vásárolta meg a Givenchy divatházat.

Alapítójáról megemlékezett a divatház is. „A francia luxusdivat világának több mint fél évszázadon át megkerülhetetlen alakja, a párizsi elegancia szimbóluma volt. Hatása a mai napig érezhető, elképzelései a divatról nem évültek el. Életműve ma ugyanolyan érvényű, mint a korábbi évtizedekben volt” – áll a közleményükben.

Hubert de Givenchy munkájának tavaly nagyszabású kiállítást szenteltek Párizsban, illetve az észak-franciaországi Calais-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.