Meghalt Peter Munk kanadai–magyar milliárdos

Munk a hangtechnikától az aranybányászatig minden területen kipróbálta magát, vállalata ma évi 9 milliárd dolláros forgalmat termel.

MN
2018. 03. 30. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

90 éves korában elhunyt Peter Munk, a magyar származású, de a tengerentúl sikeressé váló multimilliárdos.

A kalandos életű vállalkozó gyerekként, a náci megszállás elől menekült el Budapestről családjával Kanadába, a híres Kastner-vonat utasaként – írja nekrológjában az Index.

Mint a portál felidézi, az üzletember sok mindennel próbálkozott, olykor óriásit bukott is. Volt vezető hangtechnikai cége, vett orosz haditengerészeti bázist, üdülőövezetté alakított egy szigetet Fidzsin, még az egyiptomi piramisok környezetét is fejlesztette volna. Mesés vagyonát végül aranybányászatból szerezte – vállalata, a Torontói Értéktőzsdére bevezetett Barrick Gold pedig a világ legnagyobb aranybányászati cége lett.

Munk már a rendszerváltás előtt figyelte a magyar befektetési lehetőségeket. Torontói barátjával, Andrew Sarlóssal, Mark Palmer korábbi budapesti amerikai nagykövettel és a napokban elhunyt Demján Sándorral létrehozta a Central European Development Corporationt (CEDC) nevű céget. Beszállt az Általános Értékforgalmi Bankba, illetve ingatlanokat fejlesztett, például a Westend Shopping Centert vagy a Szabadság téri Bankcentert. 

Vállalkozásainak köszönhetően elképesztően gazdag lett, azonban nem tartogatta hatalmas jövedelmét: részben magára költötte.

Például vett egy hatalmas jachtot, a 40 méteres Golden Eagle-t (Arany Sas), amelyet a francia Riviérán tartott, de leginkább elosztogatta vagyonát – írja az Index –, jótékonysági alapítványa, amelyet második felesége igazgatott, dollár százmilliókat költött kanadai és izraeli oktatási intézmények, közkórházak támogatására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.