Megtámadták a francia követséget Burkina Fasóban

A helyi katonai főparancsnokságot is terrortámadás érte, a maszkos fegyveresek hét embert öltek meg.

MTI
2018. 03. 02. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen fegyveresek megtámadták pénteken Burkina Faso katonai főparancsnokságát és a francia nagykövetséget. A harcokban megöltek hét embert és megsebesítettek mintegy ötvenet.

A támadásokat robbantással kezdték Burkina Faso fővárosa, Ouagadougou központjában délelőtt a hadsereg főparancsnokságának épületénél, utána ostromolták meg Franciaország nagykövetségét is. A támadók hátizsákos, arcukat elfedő fegyveresek voltak.

A francia nagykövetség a Facebookon tudatta, hogy ostrom alatt áll, akárcsak a helyi Francia Intézet, és azt tanácsolta, hogy mindenki rejtőzzön el. Pár órával később Párizsban a francia külügyminisztérium közölte, hogy a veszély elhárult mind a követségen, mind az intézetben.

A Burkina Fasó-i kormány szóvivője a közszolgálati tévében péntek délután bejelentette, hogy a támadók a főparancsnokságnál öt embert öltek meg, a francia nagykövetségnél pedig két csendőrt.

A támadók közül négyen vesztették életüket eddig a harcokban. Jelenleg a megtámadott épületek környékén katonák és a biztonsági erők emberei további támadók után kutatnak. Hogy hány terrorista vett részt az akciókban, egyelőre nem tudni.

Burkina Fasóban – más nyugat-afrikai országokhoz hasonlóan – dzsihadista terrorcsoportok már több akciót hajtottak végre, legutóbb tavaly augusztusban 18 emberrel végeztek az ország fővárosában, Ouagadougouban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.