Orbán Viktor jóbarátja lesz a német belügyminiszter

Március 13-án vezeti utoljára a bajor kormány ülését, majd lemond tisztségéről Horst Seehofer.

MN
2018. 03. 05. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő német szövetségi kormány belügyminisztereként folytatja pályafutását Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Ezt a politikus személyesen jelentette be hétfőn Münchenben – írja az MTI.

A beszámoló szerint Seehofer pártja elnökségi ülése után elmondta, hogy március 13-án vezeti utoljára a bajor kormány ülését, majd lemond tisztségéről, mert másnap Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag) Frank-Walter Steinmeier államfő előterjesztésére megválasztják kancellárnak Angela Merkelt, és a szövetségi elnök kinevezi a kormány tagjait.

Köztük lesz ő is, az építésüggyel és a főleg vidékfejlesztést jelentő szülőföldüggyel bővített belügyminisztérium vezetője lesz.

A CSU-nak három tárcája lesz a szövetségi kormányban. A nemzeti fejlesztési együttműködésért felelős minisztériumot továbbra is Gerd Müller vezeti, a közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős tárcát pedig a CSU eddigi főtitkára, Andreas Scheuer.

A kancellárián létrehozzák a digitalizációs ügyekért felelős államminiszteri tisztséget, amelyet szintén CSU-s politikus, Dorothee Bär, a közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős minisztérium eddigi parlamenti államtitkára tölt majd be – ismertette Horst Seehofer.

A következő bajor kormányfő Markus Söder jelenlegi tartományi pénzügyminiszter lesz, megválasztására még nem jelöltek ki időpontot a tartományi törvényhozásban (Landtag). A párt következő főtitkára Markus Blume eddigi főtitkárhelyettes lesz.

Horst Seehofer elmondta, hogy az elnökség támogatásáról biztosította személyi javaslatait. Azzal kapcsolatban, hogy a Németországi Szociáldemokraták Pártja (SPD) tagsága csaknem kétharmados többséggel fogadta el a CSU-val és az Angela Merkel vezette testvérpárttal, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) kötött koalíciós szerződést, kiemelte, hogy az eredmény több szempontból örömteli.

A pártszavazás egyértelmű eredményre vezetett, és ezzel „vitathatatlanná vált a kormányalakítás legitimitása”. A CSU és a CDU után az SPD által is elfogadott koalíciós szerződés pedig „nagyon-nagyon jó” alapot ad a kormányzáshoz – mondta Horst Seehofer, hozzátéve, örül, hogy elkezdődhet a szerződés végrehajtása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.