Oroszország kiutasított 23 brit diplomatát

Moszkva leállíttatta a British Council tevékenységét is.

MTI
2018. 03. 17. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva nemkívánatos személynek nyilvánított huszonhárom brit diplomatát, visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására és üzemeltetésére vonatkozó engedélyt, és Oroszország területén leállította a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét a Szkripal-ügy miatt kirobbant diplomáciai viszályban. Ezt szombaton az orosz külügyi minisztérium közölte, miután bekérették a tárcához Laurie Bristow brit nagykövetet, és közölték vele a döntést.

Az orosz lépés válasz arra, hogy Theresa May brit kormányfő szerdán bejelentette huszonhárom orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják. A lépésre azért került sor, mert az Egyesült Királyságban megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Juliját. Az incidens mögött a brit miniszterelnök szerint „nagy valószínűséggel” Oroszország áll, amit Moszkva következetesen visszautasít.

A távol-keleti látogatásra készülő Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a japán és a vietnámi sajtónak szombaton adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Moszkvával szemben hangoztatott brit vádakat még mindig nem támasztották alá a Scotland Yard nyomozásának hivatalos eredményével.

Az orosz diplomácia vezetője a Rosszija 24 televíziónak a csoportos interjúról szóló beszámolója szerint úgy vélekedett, hogy az Egyesült Királyságnak két oka lehetett a botrány kirobbantására. Az egyik szerinte az, hogy az ország vezetése az EU-val folytatott brexittárgyalásokon nem tudta elérni, amit a lakosságnak ígért, és erről el akarja terelni a figyelmet. A másik lehetséges okot Lavrov abban látja, hogy a britek mindig vezető szerepet akartak játszani, a miniszter gunyoros megjegyzése szerint most az oroszellenesség az egyetlen terület, amelyen lehetőség nyílik a számukra.

Alekszandr Sulgin, aki Oroszország állandó képviselője a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél (OPCW), az Interfaksz hírügynökség által szombaton közölt interjújában kijelentette, hogy a Szkripal ellen alkalmazott szert nagy valószínűséggel amerikai vagy brit laboratóriumokban állíthatták elő. Elmondása szerint a Szovjetunióban, csakúgy mint más országokban, a hetvenes években erősen mérgező vegyi anyagok, egyebek között VX idegbénító hatóanyagok kifejlesztésével kísérleteztek.

Sulgin szerint a kilencvenes években a nyugati titkosszolgálatok vegyész szakembereket és dokumentumokat szállítottak el Oroszországból, s ezek segítségével folytatták a kísérleteket. Az orosz tisztségviselő rámutatott, hogy a Szkripal és a lánya ellen állítólag alkalmazott hatóanyagot éppen a brit védelmi minisztérium Porton Down-i laboratóriumában azonosították, amely szavai szerint a brit katonai vegyi program központja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.