Öt évig vártak ekkora hóra Alaszkában

A világ legkeményebb kutyaszánversenyét újra a hagyományos, déli útvonalon rendezhetik meg.

MTI
2018. 03. 04. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elegendő hó esett az idén ahhoz, hogy 2013 óta első ízben újra a hagyományos, déli útvonalon rendezzék meg a világ legkeményebb kutyaszánversenyét, az Alaszkát átszelő Iditarodot, amelynek mezőnye szombaton startolt el Anchorage-ból. A korábbi 750 ezer helyett az idén „csak” 500 ezer dollár összjutalmat oszthatnak szét a leggyorsabb versenyzők között.

A versenyen 51 férfi és 16 nő kerekedett fel, hogy Alaszka fővárosából kutyaszánnal a lehető legrövidebb idő alatt az 1600 kilométerre fekvő Nome-ba jusson. A résztvevők között amerikaiak, kanadaiak és norvégok vannak, a legtöbben az emberpróbáló sportág veteránjai. Indult az 58 éves Mitch Seavey is, aki már kétszer megnyerte a versenyt, tavaly az eddigi legidősebb résztvevőként.

A hóhiány miatt a futamot az elmúlt években az északi útvonalon kellett megrendezni, sőt két éve hét tehervagonyi havat kellett Anchorage-ba szállítani, hogy a kutyaszánsport Super Bowljának számító verseny egyáltalán elrajtolhasson. Noha az idén bőségesen hullott hó a megrendezéshez, a kutyaszánverseny fölött egyre sötétebb fellegek gyülekeznek. A sportág még nem heverte ki a tavalyi nagy doppingbotrányt, amelyben – a megméretés 1973-as kezdete óta először – pozitív drogteszteket találtak a négyszeres győztes Dallas Seavey (Mitch Seavey fia) kutyáinál.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok részére. Az 1973-ban először megrendezett megméretésen a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban, tavaly márciusban nyolc nap alatt. A kutyákat 1994 óta tesztelik tiltott szerekre. Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.