Pogromokra számítanak a magyarországi muszlimok

A migránsellenes kormányzati retorikát okolják a helyi muszlim vezetők egy emirátusokbeli lapnak.

Földi Bence
2018. 03. 10. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi muszlimok aggódnak, hogy a helyzetük romlani fog az országgyűlési választási kampány miatt – írja a The National című angol nyelvű, egyesült arab emirátusokbeli, kormánypárti újság. Az Abu-Dzabiban kiadott napilap hírportálján helyszíni riport jelent meg a magyarországi muszlimok helyzetéről. Ebben a megszólalók – egy autó felgyújtását említve – arról beszéltek, hogy verbális és fizikai inzultusok érték őket Orbán Viktor miniszterelnök bevándorlásellenes, muszlimellenes retorikája miatt.

„Orbán azt hiszi, ez csak játék, de mi szenvedünk ettől” – jelentette ki Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője. A cikk szerzője a legnagyobb magyarországi muszlim imahelyre, a budapesti XI. kerületben, a Bartók Béla úton álló a Dar asz-Szalam mecsetbe is ellátogatott, ahová ötszázan járnak pénteki imára. Voltak az érkezők között, akik már pogromokat és gyilkosságokat vizionálnak.

„A politikai retorika fókusza migránsellenes lett, azóta megnőtt az incidensek és a verések száma” – jelentette ki Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának vezetője a The Nationalnek. Mint mondta, mecsetük kialakítása óta gyakran festik össze a falakat migránsellenes szlogenekkel, a szomszédok pedig az épületből kiszűrődő hangok miatt panaszkodnak, miközben a közelben vasúti pálya is fut.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.