Puigdemont az ENSZ-hez fordul jogainak védelmében

Az ENSZ-nél megerősítették, hogy kaptak egy spanyol kormány elleni beadványt.

MTI
2018. 03. 02. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carles Puigdemont az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához fordul jogainak megsértése miatt – jelentette be Ben Emmerson, a leváltott katalán elnök ügyvédje Brüsszelben pénteken.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint a Belgiumban tartózkodó katalán elnök az eljárással arra akarja késztetni Madridot, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a katalán függetlenségpárti vezetőkkel, akik közül többen is spanyol börtönökben vannak a jogellenesnek nyilvánított októberi népszavazás és a régió függetlenségének kikiáltása miatt.

Emmerson hozzátette, ha kell akár minden hónapban egy újabb nemzetközi joghatósághoz fog fordulni, ha Madrid visszautasítja a „valódi tárgyalások” folytatását.

Információk szerint az ENSZ illetékes bizottságának neve elhallgatását kérő tisztségviselője pénteken elismerte, hogy érkezett egy, a spanyol kormány elleni beadvány Carles Puigdemont részéről.

Puigdemont Twitter-oldalán csütörtökön közzétett videoüzenetében visszalépett az elnökjelöltségtől. Utódjául Jordi Sánchezt nevezte meg, aki pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) választási listájának második helyén jutott be a katalán parlamentbe a december 21-i választáson.

Sánchez október 16-a óta előzetes letartóztatásban van, mivel a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjeként tüntetést szervezett szeptember 20-án a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalához, az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök pedig órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta.

Puigdemont és korábbi kabinetjének négy tagja Belgiumba menekült, és azóta is ott tartózkodik, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, majd a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük, amiért a vezetők az október eleji, alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánították Katalónia függetlenségét. Az elfogatóparancsot később visszavonták, a katalán vezetők azonban nem látják biztosítva ügyük megfelelő kezelését Spanyolországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.