Rákapcsoltak a külföldön dolgozó magyarok, eddig 24 ezren regisztráltak

Főként a londoni magyar közösség akar szavazni április 8-án, és Münchenben is sokan jelentkeztek.

MN
2018. 03. 10. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 24 283-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, csaknem kétszer annyian, mint 2014-ben. Azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 2014-ben huszonkilenc nappal a választást megelőzően a mostanihoz képest mintegy feleannyian, 14 800-an szerepeltek a névjegyzékben.

Április 8-án 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 3936-an Londonban voksolnának, Münchenben 1823-an, Stuttgartban 1427-en, Berlinben 1118-an, Hágában 1110-en, Brüsszelben 1034-en, Bernben 1068-an. Beregszászon 744-en, Düsseldorfban 684-en, Manchesterben 637-en, Bécsben 630-an, Párizsban 624-en, Csíkszeredán 612-en, Dublinban 561-en, Koppenhágában 529-en, New Yorkban 514-en, Stockholmban 440-en, az újonnan megnyitott edinburgh-i külképviseleten 434-en jelezték szavazási szándékukat – írja a távirati iroda.

Kérdés, hogy a határon túli külképviseleten az ott dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok regisztráltak, vagy az ott élő kettős állampolgárok, akik akár levélben is szavazhatnának.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet még négy hétig, március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda valasztas.hu címen elérhető internetes oldalán. Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok (valasztas.hu/elerhetosegek), illetve a központi választási információs szolgálat, amely a [email protected] címen fogad elektronikus leveleket, és a 061-795-3310-as telefonszámon érhető el munkaidőben.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le voksukat, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.