Renzi távozik a Demokrata Párt éléről

Az Északi Liga és a Forza Italia erőviszonyától függhet a miniszterelnök-jelölt személye.

MTI
2018. 03. 05. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozik a balközép Demokrata Párt (PD) éléről Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő – jelentette az ANSA hírügynökség hétfőn. A jelenleg kormányon lévő PD a múlt vasárnap tartott parlamenti választáson a voksok mintegy 18 százalékát szerezte meg, s ezzel messze alulmaradt mind az elitellenes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalommal, mind a jobbközép pártszövetséggel szemben.

A győztes jobboldali koalíciónak „joga és kötelessége kormányozni”, a Liga pedig kész meghatározni ennek irányát – mondta Matteo Salvini, a radikális jobboldali tömörülés vezetője hétfőn Milánóban. Olaszok millió bízták meg a ligát azzal, hogy „megszabadítsa őket a bizonytalanságtól és az instabilitástól”, illetve felelősségre vonja Matteo Renzi távozó kormányfőt és Brüsszelt – tette hozzá Salvini.

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a választásokon. A koalícióban a magát pusztán Ligának nevező Északi Liga kapta a legnagyobb támogatást, megelőzve Berlusconi pártját, a Forza Italiát. A két párt erőviszonyától függhet a miniszterelnök-jelölt személye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.