Románia és Bulgária schengeni tagságát sürgette három balkáni külügyminiszter

Görög–bolgár–szerb–román kormánytalálkozót is szerveznek az energetikai és közlekedési együttműködés érdekében.

MTI
2018. 03. 12. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia és Bulgária mielőbbi schengeni csatlakozását és a keleti partnerség megerősítését sürgette hétfőn bukaresti találkozóján Ekaterina Zaharieva bolgár, Nikosz Kociasz görög és Teodor Melescanu román külügyminiszter Bukarestben.

Az unió soros elnökségét ellátó Bulgária képviselője azt hangoztatta: nemcsak a két érintett ország, hanem az egész Európai Unió biztonságát erősítené Románia és Bulgária felvétele a schengeni övezetbe. A két ország határrendészeti szervei bebizonyították, hogy képesek megvédeni Európa határait – tette hozzá.

A három külügyminiszter közös bukaresti sajtóértekezletén Zaharieva a Duna-stratégia és más regionális projektek kiemelt uniós finanszírozását szorgalmazta arra hivatkozva, hogy ezek nélkül ezek a térségek sokkal nehezebben tudnának felzárkózni.

A román és bolgár schengeni csatlakozást a görög külügyminiszter is országa támogatásáról biztosította. Jelenleg a Schengen-tag Görögországnak nincs szárazföldi határa a belső határellenőrzés nélküli térség többi tagállamával.

A házigazda román külügyminiszter beszámolója szerint a háromoldalú találkozón a Nyugat-Balkán, a Fekete-tenger, a Duna mente és a Közel-Kelet időszerű kérdései szerepeltek napirenden. Elmondása szerint a résztvevők egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak erősítenie kell kapcsolatait a keleti szomszédságában található partnereivel: Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Georgiával, Moldovával, Ukrajnával és Fehéroroszországgal.

„Fontos, hogy az unió kitartson korábbi kötelezettségvállalása mellett és hozzájáruljon ahhoz, hogy a keleti partnerség egy stabil, biztonságos, fejlődő, az európai értékeknek elkötelezett térség legyen” – szögezte le Melescanu.

A román külügyminiszter bejelentette: a regionális közlekedési és energetikai kapcsolatok fejlesztése érdekében hamarosan bolgár–román közös kormányülést, illetve egy görög–bolgár–szerb–román regionális kormányközi találkozót is megszerveznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.