Románia nemzetközi segítséget kért az immunglobulin-hiány leküzdésére

Veszélyben vannak az autoimmun betegségben szenvedők Romániában, a politikusok egymásra mutogatnak.

MTI
2018. 03. 05. 21:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia mind az Európai Unió, mind a NATO segélykérő mechanizmusát igénybe vette, hogy megoldást találjon az immunbetegségekben szenvedő betegek életét veszélyeztető, krónikussá váló ellenanyaghiányra – közölte hétfőn Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Romániában 500 autoimmun betegségben, illetve veleszületett immunhiányban szenvedő páciensnek van szüksége immunglobulin-pótlásra. Már februárban sem volt elég ellenanyag az országban, de márciusban egyetlen fiola sem áll rendelkezésre a kezelésükhöz szükséges ötezer 2,5 milligrammos adagból, és áprilisra is csak halvány ígéretek vannak – ecsetelte a helyzetet a tárcavezető.

Romániában nem gyártanak immunglobulint, a válság pedig azt követően alakult ki, hogy a forgalmazók egyre kevesebbet importáltak a készítményből. A válság okai tekintetében a jelenlegi szociáldemokrata és a korábbi szakértői kormány egészségügyi miniszterei egymásra mutogatnak.

Vlad Voiculescu, az országot 2016-ban vezető szakértői kormány volt egészségügyi minisztere szerint a hiányt az idézte elő, hogy a minisztérium vezetését tavaly átvevő Florian Bodog eltörölte azt a 2016-os kormányhatározatot, amely egyebek mellett az immunglobulint is felvette a szabályozott árú, nélkülözhetetlen gyógyszerek listájára.

Voiculescu szerint a szakértői kormány éppen azért emelte meg az immunglobulin árát, mert a forgalmazóknak nem éri meg a viszonylag kis mennyiségű készítményt importálni, ha azt olcsón kell eladniuk.

Bodog ezzel szemben azt állította: a válságot elődjétől örökölte, akit szerinte csak a gyógyszerforgalmazók nyeresége érdekelte. A tárcavezetőt azonban – vélhetőleg éppen az immunglobulin-válság miatt – a szociáldemokraták nem tartották meg posztján a januárban hivatalba lépő Dancila-kabinetben.

A készítmény hiánya tavaly halálos áldozatot is követelt. A helyzeten az sem javított, hogy a román kormány két évre felfüggesztette az immunglobulin többletforgalmazása utáni adót, miután az autoimmun betegségben szenvedő betegek többtucatnyi családtagja a kormány előtt tüntetve próbálta felhívni a figyelmet az életeket veszélyeztető problémára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.