Szíria: a kormányerők teljesen körülzárták a kelet-gútai Dúma városát

A régióban több mint ezer civil vesztette életét alig egy hónap alatt.

MTI
2018. 03. 11. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai hadsereg teljesen körülzárta a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városát, Dúmát, és egy másik várost, Harasztát is elvágott a lázadók kezén lévő többi területtől – jelentették vasárnap hírügynökségek szíriai híradásokra és más forrásokra hivatkozva.

Dúma teljes körülzárásáról a kormányerőknek támogatást nyújtó Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet médiája számolt be. A híradás szerint a Miszrábából Mudejra felé előrenyomuló kormányerők elérték a Haraszta felől támadó egységeiket, körbezárva ezzel Dúmát.

A két nagyvárost, Dúmát és Harasztát elvágták a lázadók kezén lévő területektől a Damaszkusz tőszomszédságában fekvő száz négyzetméteres enklávéban, amely az utolsó, még lázadók kezén lévő terület Szíriában. A katonai sikerekről hírt adó damaszkuszi katonai média szerint a lázadók ellenőrzése alatt maradt kelet-gútai terület most egy 27 és egy 22 négyzetkilométeres területre van osztva.

Helyszíni beszámolók szerint Dúma környékén súlyos harcok folynak, a hadsereg tüzérséggel és légi erejével, illetve harci helikopterekkel támadja a lázadók állásait.

A Hezbollah-tévé híradásában a városnál nagy kiterjedésű, gomolygó füstoszlopokat lehetett látni, az épületek falain és tetőszerkezetén nagy lyukak tátonganak, és robbanásokat hallatszanak. Az AP beszámolója szerint a helyi lakosok a pincékben keresnek menedéket a kormányerők féktelen és válogatás nélküli bombázása elől.

A háborús eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja vasárnapi összesítése szerint a kormányerők offenzívájának február közepi kezdete óta 1100-nál több civil halt meg. A szervezet szombati összesítésében még 976 civil halott szerepelt. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi orvosi segélyszervezet szerint az általa támogatott 20 kelet-gútai kórház vagy más egészségügyi intézmény közül 15-öt leromboltak.

Az orosz hadsereg arról számolt be, hogy 52 civil tudta elhagyni Kelet-Gúta lázadó kézen lévő részét, a kormányerők ellenőrzése alatt álló területre menekülve.

A szíriai kormány február közepén indította meg légi offenzíváját a felkelők fellegvárának számító, 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim alig két hete szárazföldi műveleteket is kezdett a szíriai főváros közelében található, mintegy 400 ezer lakosú térségben. Azóta a lázadók felügyelete alatt álló mintegy 100 négyzetkilométeres terület több mint felét sikerült visszafoglalnia. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, különös tekintettel Kelet-Gútára. A rendelkezésnek nem lett foganatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.