Szíriai fegyveres csoport vállalta az orosz gép lelövését

Az Iszlám Hadserege nevű iszlamista csoport állítja, az ő golyószórói lőtték le kedden az orosz An–26-os szállítógépet Hmejmímnél.

MTI
2018. 03. 07. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állította a Dzsejs al-Iszlám (az Iszlám Hadserege) elnevezésű iszlamista csoport, hogy az ő golyószórói lőtték le kedden az orosz An–26-os szállítógépet Hmejmímnél – idézte az MTI szerdán a Dozsgy orosz független televízió híroldala az Ad-Dijár című libanoni kiadványt. A Dzsejs al-Iszlám szerint a leszállásra készülő gépet 100 méteres magasságban lőtték le. A csoport tettét a kelet-gútai orosz katonai fellépéssel indokolta. 

Az orosz védelmi minisztérium a fedélzetén 39 katonát, köztük egy tábornokot szállító An–26-os keddi lezuhanását követően azt közölte, hogy a földről nem tüzeltek a gépre, és a tragédia okait ki fogják vizsgálni. A tárca elsődleges feltételezése szerint a légi katasztrófát műszaki hiba okozhatta.

A The New York Times úgy értesült, hogy a 2013-ban létrehozott és Szaúd-Arábiából finanszírozott Dzsejs al-Iszlám 2015-ben kezdett harcolni Oroszország ellen. A csoport egyszerre küzd az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet és a szíriai kormányhadsereg ellen. A BBC úgy tudja, hogy az iszlám törvénykezés bevezetésért harcoló szervezet nem tartozik az Egyesült Államok és más nyugati országok által támogatott koalícióhoz.

A Dzsejs al-Iszlám szerdán közölte, nem kíván élni a Kelet-Gútából való szabad elvonulás lehetőségével, amit az orosz parancsnokság ajánlott fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.