Szkripal-ügy: az EU és Ukrajna támogatja a nyomozásban az Egyesült Királyságot

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Oroszország „nem bűnös” a mérgezésben.

MN
2018. 03. 13. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió „rendíthetetlenül” támogatja az Egyesült Királyságot Szergej Szkripal egykori orosz katonai hírszerző tiszt és lánya megmérgezésének ügyében – hangsúlyozta az Európai Bizottság első alelnöke kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. „Rendkívül fontos, hogy a felelősök világosan lássák: Európa egyhangúlag, rendíthetetlenül támogatja a tettesek felelősségre vonását” – közölte Frans Timmermans.

„Nem engedhetjük meg, hogy idegmérgeket vessenek be társadalmainkban. Ez kollektív európai felelősség, mindannyiunknak reagálnia kell, nem csak a brit kormánynak” – fogalmazott a bizottság holland alelnöke. Felszólalásában Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitügyi főtárgyalója közös uniós válaszintézkedéseket sürgetett. Mint mondta, a „gyalázatos” támadás a tervezett brit uniós kilépés ellenére „még európai földön” történt.

London szerint valószínűleg Oroszország felelős Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) korábbi orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés volt ezredese és lánya, Julija Szkripal megmérgezéséért. Az áldozatokra március elején találtak rá az angliai Salisburyben, azóta is válságos állapotban kezelik őket. A támadáshoz olyan típusú idegmérget használtak, amilyet a szovjet hadsereg fejlesztett ki a hidegháború alatt.

Ukrajna felajánlotta a segítségét a nyomozásban Nagy-Britanniának – közölte az ukrán külügyminiszter kedden Kijevben. Pavlo Klimkin újságíróknak nyilatkozva rámutatott: a brit nyomozó hatóságok már megállapították, hogy Oroszországban kifejlesztett vegyi anyag okozta a mérgezést. Ha Nagy-Britanniának „segítségre van szüksége, legyen az szakértői vagy bármilyen más, természetesen készen állunk rá” – mondta, hozzátéve, hogy erről üzenetet küldött brit kollégájának, Boris Johnson külügyminiszternek.

Theresa May brit miniszterelnök hétfő este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a vizsgálat eddigi eredményeiről, miszerint fegyverekben is használható, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el a gyilkossági kísérletet.

Oroszország „nem bűnös” a megmérgezésében, és nem fog válaszolni a brit ultimátumra, amíg Nagy-Britannia nem teljesíti a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezményben vállalt kötelezettségeit – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában. „Mielőtt a brit kormány részéről 24 órán belüli jelentéstételre felszólító ultimátumot intéznének, jobb lenne betartaniuk nemzetközi jogi kötelezettségeiket, ez esetben a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezményt” – hangoztatta.

Lavrov közölte, Nagy-Britannia nem lépett kapcsolatba Oroszországgal a méreg ügyében, holott a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezmény értelmében köteles lett volna haladéktalanul ahhoz az országhoz fordulni, amelyet a szer alkalmazásával gyanúsít. Hangsúlyozta, hogy az érintett országnak joga van az anyaghoz való hozzáféréshez, hogy azt maga is elemezze.

A miniszter szerint London megtagadta Moszkvától a méreganyaghoz való hozzáférést, amit az orosz kormány azután kérelmezett, hogy brit vezetők kijelentették: a mérget Oroszországban állították elő. Közölte: Moszkva válaszolni fog London megkeresésére, ha azt a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezmény által előírt eljárás szerint intézik hozzá. Elmondta, hogy a nemzetközi jogszabály értelmében Oroszország tíz napon belül lenne köteles válaszolni.

Boris Johnson brit külügyminiszter kedd estig kért választ Moszkvától arra a brit állításra, amely szerint „nagyon valószínű”, hogy Oroszország áll Szkripal és lánya angliai megmérgezése mögött. Theresa May miniszterelnök kijelentette: London szerdán tekinti át részleteiben az orosz kormány válaszát, de ha az nem lesz hiteles, akkor a brit kabinet azt a következtetést fogja levonni, hogy az orosz állam törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.