Szkripal-ügy: gyilkosságként kezeli a Scotland Yard egy orosz üzletember londoni halálát

Nyikolaj Gluskovot a hazájában pénzmosás és csalás címén többszörösen börtönbüntetésre ítéltek.

MTI
2018. 03. 16. 18:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 68 évesen elhunyt üzletember egykor az orosz Aeroflot légitársaság vezérigazgató-helyettese volt, akit pénzmosás és csalás címén hazájában többszörösen börtönbüntetésre ítéltek.

Pénteki bejelentésében ugyanakkor a londoni rendőrség hangsúlyozta, „jelenleg” nincs semmiféle olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná Gluskov halálát a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlettel. Utóbbi áldozata Szergej Szkripal volt, a brit külső hírszerzés (MI6) korábbi orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és annak lánya, Julija Szkripal. Jelenleg mindkettőjüket válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában.

A brit kormány álláspontja szerint „nagyon valószínű”, hogy a mérgezéses támadásért az orosz állam a felelős. Boris Johnson brit külügyminiszter pénteken azt mondta, „elsöprően nagy valószínűséggel” Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen döntött a Szkripalék elleni akcióról. A héten a brit kormány kiutasította a londoni orosz nagykövetség hírszerzőként azonosított 23 diplomatáját.

Ugyanakkor a Scotland Yard pénteki tájékoztatása értelmében Gluskov esetében mérgezésre utaló bizonyítékok sincsenek. A pénteki rendőrségi közlemény szerint az orosz üzletembert a délnyugat-londoni New Malden kerületben lévő lakásán találták meg a mentők, hétfő éjjel. Az akkor kiadott első nyomozati jelentésben még az állt, hogy a haláleset oka nem ismert. Ám mint a Scotland Yard pénteken közölte: az azóta elvégzett halottkémi vizsgálat eredménye, amit a rendőrség pénteken kapott meg, azt mutatja, hogy Gluskov halálát „a nyakára gyakorolt nyomás” okozta. A londoni rendőrség terrorellenes ügyosztálya, amely már a vizsgálat korai szakaszában átvette a nyomozati munka irányítását, a halottkémi jelentés nyomán döntött úgy, hogy a továbbiakban gyilkosságként kezeli az ügyet.

A pénteki rendőrségi tájékoztatás szerint továbbra is a Scotland Yard terrorelhárító parancsnoksága vezeti a nyomozást, „pusztán elővigyázatosságból”, tekintettel Gluskov „feltételezett kapcsolataira”. Nyikolaj Gluskov orosz állampolgár volt a Scotland Yard szerint; két éve élt abban a lakásban, ahol a hét elején holtan találták.

Brit médiabeszámolók szerint Gluskov öt évet töltött börtönben Oroszországban pénzmosás és csalás miatt, majd 2006-ban távozott hazájából. A brit sajtó úgy tudja, tavaly – távollétében – újabb nyolc év börtönbüntetést és egymillió rubel pénzbírságot róttak ki rá az Aeroflot sérelmére elkövetett csalás és 122 millió dolláros sikkasztás címén. Oroszország londoni nagykövetségének tájékoztatása szerint hatóságaik már 2015-ben kérték Londontól Gluskov kiadatását a hazájában elkövetett, súlyos pénzügyi visszaélések miatt, de a brit kormány nem teljesítette a kérést.

Nyikolaj Gluskov egykor szoros üzleti kapcsolatban állt Borisz Berezovszkijjal is. Utóbbi orosz nagybefektető volt, aki szembekerült Putyinnal, és 2000-ben Londonba emigrált. Nagy-Britanniától menedékjogot kapott; távollétében rendkívül nagy értékre elkövetett sikkasztás és csalás címén húsz év börtönre ítélték. Egy ideig szoros kapcsolatban állt Alekszandr Litvinyenkóval, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesével is, aki szintén szembefordult az orosz kormánnyal, és, ugyancsak 2000-ben, Londonba emigrált, ahol 2006 novemberében, hatalmas adag polónium-210 sugárzó izotóppal megölték. Berezovszkijt 2013-ban találták holtan az angliai Ascot közelében lévő birtokán; a Scotland Yard akkori vizsgálata szerint önkezével vetett véget életének.

Amber Rudd brit belügyminiszter az alsóház belügyi bizottságának megkeresésére válaszolva viszont a héten utalt rá, hogy a brit hatóságok újra megvizsgálhatják több, az elmúlt években Nagy-Britanniában elhunyt orosz állampolgár halálának körülményeit. A belügyi bizottság 14 ilyen nagy-britanniai haláleset újbóli kivizsgálását kérte a belügyminisztertől, amiket a brit nyomozóhatóságok eredeti vizsgálatai szerint nem öveztek gyanús körülmények.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.