Tízezres tüntetést tartottak Pozsonyban

Feszült a belpolitikai helyzet Szlovákiában az oknyomozó újságíró meggyilkolása óta.

MTI
2018. 03. 09. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyszíni becslések szerint tízezres nagyságrendű tömeg gyűlt össze a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén pénteken késő délután annak a tüntetésnek a keretében amelyet „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” jelszóval hirdettek meg.

A tüntetés a múlt heti, akkor még politikamentes emlékezésként meghirdetett többezres „gyászmenet” folytatásának tekinthető, ám attól eltérően a mostani megmozdulások szervezői követeléseik között már nyíltan megjelölték a kormány távozását is.

A délután ötre meghirdetett tüntetés résztvevői fél órával a rendezvény kezdete után már csaknem egészében megtöltötték az SNP teret, az 1989-es rendszerváltoztatás legnagyobb tömegrendezvényeinek helyszínét. Bár a résztvevők számáról eddig hivatalos becslés nem látott napvilágot, a tömeg nagysága alapján feltételezhető, hogy a mostani a legnagyobb részvételű pozsonyi tömegmegmozdulás volt 1989 óta.

A tüntetők egy része „Elég volt Ficóból” és hasonló kormányellenes jelszavakat tartalmazó transzparenseket emelt a magasba. Sokan közülük az allforJan hashtaget tartalmazó kitűzőt viseltek, utalásként a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra. A tüntetés szónokai többnyire az újságíró-gyilkosságról, annak vélt összefüggéseiről, Robert Fico kormányának távozásáról és a tüntetés békés megtartásának fontosságáról beszéltek.

A szervezők hat óra körül jelentették be a demonstráció végét, majd a tömeg szétoszlott.

Az SNP téren tartott tüntetés után egy, szinte kizárólag főiskolás korú fiatalokból álló, legfeljebb kétszáz fős tüntető csoport jelent meg a pozsonyi kormánypalotánál és az épület előtt lévő Szabadság téren. A fiatalok – akik közül többnél alkoholos italt lehetett látni – Robert Ficót és kormányát távozásra felszólító transzparenseket erősítettek a kormánypalota kerítésére. A tüntetők – olykor nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket skandálva – követelték a kormány távozását, továbbá tagjainak bebörtönzését.

Pénteken hasonló, de jóval kisebb megmozdulásokat tartottak több más szlovákiai városban is. Azokon néhány százan, illetve egy-két ezren vettek részt.

Robert Fico kormányfő a héten többször is megismételte, hogy „az újságíró-gyilkosság után történtek” egy olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részei, amelynek „forgatókönyve nem Szlovákiában íródott”. A kormányfő a kialakult feszült belpolitikai helyzetről pénteken a másik két legfőbb közjogi méltósággal, Andrej Kiska államfővel és Andrej Danko házelnökkel is tárgyalt. Bár az egyeztetésen a tervekkel szemben nem írtak alá közös deklarációt, mindhárman a „társadalmon belüli nyugalom” fenntartása érdekében emeltek szót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.