Törökország tagadja, hogy kórházra lőtt volna

Az afríni kórház ezzel szemben arról számolt be, hogy török ágyúzás érte az épületet.

MTI
2018. 03. 17. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország tagadja, hogy kórházra adott volna le lövést a szíriai Afrín térségében – derül ki a török hadsereg szombat reggeli Twitter-üzenetéből. „Az Olajág hadművelet úgy folyik, hogy civileket, ártatlanokat és a környezetet ne érje bántódás” – írta a török haderő.

Az afríni kórház ezzel szemben arról számolt be, hogy török ágyúzás érte az épületet, több tucatnyian megsérültek, és legkevesebb tizenhat ember meghalt a környék egyetlen kórházában. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíria Megfigyelő Központja (OSDH) úgy tudja, két várandós nő is van a halottak között.

Afrín ostroma hétfőn kezdődött. Azóta az OSDH szerint negyvenhárom ember halt meg. Törökország januárban indított offenzívát Afrín térségében a kurd fegyveresek ellen, akiket terroristának tart. A kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia a nyugati koalíció egyik legszorosabb szövetségese az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban. Az Egyesült Államok fegyverekkel is támogatta őket.

Ankara arra hivatkozva indította meg a támadást januárban, hogy a fegyverkező kurdok biztonsági fenyegetést jelentenek. Törökország attól tart, hogy ha Szíria északi részén a kurdok bármiféle önállóságot szereznek maguknak, az a Törökországban élő, több mint tízmilliós kurd kisebbség önállósági törekvéseit is felerősíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.