Trump kirúgta külügyminiszterét, a CIA főnök veszi át a helyét

Rex Tillersont Mike Pompeo váltja, a CIA élére pedig Gina Haspel kerül, az első nő ezen a poszton.

MN
2018. 03. 13. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök jelentősen átalakítja kormánya nemzetbiztonságért felelős részét, ennek keretében kedden menesztette külügyminiszterét, Rex Tillersont. A külügyi tárcát Mike Pompeo, a CIA igazgatója veszi át, a hírszerzés élére pedig Gina Haspel igazgatóhelyettes kerül – ő lesz az első nő ezen a poszton. Az elnök mérföldkőnek nevezte, hogy a történelemben először nő áll majd a CIA élén.

Mike Pompeo az elnök közleménye szerint osztályelsőként végzett a West Point katonai akadémián, szolgált a hadseregben, majd jog diplomát szerzett a Harvardon. 2011-től 2017-ig volt képviselő a kongresszusban. Pompeo egyébként a Republikánus Párt jobbszárnyához, a vallásos fundamentalistáékat képviselő, az elmúlt években komoly sikereket elérő Tea Partyhoz tartozik.

Trump már pénteken arra kérte Tillersont, hogy mondjon le, de ő erre nem volt hajlandó. Az elnöknek már régebb óta konfliktusa volt a külügyminiszterével, akiről állítólag azt tartja, túlságosan a régi elithez kötődik. Trump változtatni akar a külügyek terén is, különösen most, hogy küszöbön áll történelmi találkozója Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral, akivel az elzárkózó ország nukleáris programjának leszereléséről tárgyalna. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.